Comisia de buget din Senat a decis, marţi, modificarea radicală a unor decizii fiscale importante luate, cu aprobarea liderilor coaliției de guvernare, de către guvernul Tudose:
- ordonanța ”Split TVA” se va aplica doar companiilor care derulează contracte cu statul
- acciza la carburanți nu se mai majorează
- a fost respinsă ordonanța care instituia contribuții la nivelul salariului minim pe economie
Precizări care ar putea încurca lucrurile :
- Comisia e condusă de fostul ministru PSD al finanțelor, Eugen Teodorovici. A fost unul din inițiatorii deciziilor Comisiei.
- în Comisia senatorială de Buget-Finanțe, PSD și ALDE dețin majoritatea: 5 sunt senatori PSD și unul este senator ALDE, din totalul de 11 membri.
- de la ședința de marți a Comisiei au lipsit reprezentantul UDMR și cel al ALDE, deci senatorii coaliției nu au avut majoritatea
- ”Split TVA” figurează în programul Guvernului Tudose votat de Parlament
- modificările nu au fost discutate/decise la grupul senatorilor PSD și ALDE
Prima decizie: modificarea ordonanței split TVA
Comisia de buget-finanțe din Senat a adoptat, marți, amendamente importante la Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA:
- măsura va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul
- poprirea pe contul special de TVA se va face doar pentru plăți de TVA restante
Amendamentele au fost propuse de senatorul PSD Orlando Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe din Guvernul Ponta și președinte al Comisiei.
Senatorii din Comisia de buget-finanțe, condusă de Teodorovici, au adoptat marți un raport de admitere cu amendamente la Ordonanța privind plata defalcată a TVA.
„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici.
Senatorii din Comisie au mai acceptat eliminarea amenzii la prima abatere, aceasta fiind înlocuită cu un avertisment.
OG nr. 23/2017 a fost înregistrată la Senat pe 31 august și, după redactarea raportului Comisiei de buget-finanțe, va intra în plen. Camera Decizională este Camera Deputaților.
Împotriva plății defalcate a TVA ca măsură obligatorie s-au pronunțat analiști, consultanți și reprezentanți ai mediului de afaceri.
Și fostul premier PSD, Victor Ponta, s-a declarat împotriva introducerii măsurii. „Sper însă ca și la Senat, atât Eugen Teodorovici, colegii de la ALDE, cât și cei din opoziție să reușească că oprească această prevedere nocivă”, afirma Ponta, în urmă cu câteva zile.
Guvernul Tudose a adoptat în august o ordonanță de modificare a Codului Fiscal privind plata defalcată a TVA, măsură obligatorie de la 1 ianuarie 2018, opțională de la 1 octombrie. ANAF a supus deja dezbaterii proiectul de ordin prin care se vor stabili structura competentă, procedura şi condiţiile de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA.
A doua decizie: acciza la carburanți nu crește
Senatorii din Comisia de buget au adoptat marți și raportul la ordonanţa 25/2017 prin care a fost majorată acciza la carburanţi. Articolul privind majorarea a fost eliminat, la propunerea PNL.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.
Ionuț Mișa susţinea că această majorare se produce în etape ”pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.
De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.
În ciuda deciziei de marți din Comisie, cea de-a doua etapă de creștere a accizei va fi aplicată la 1 octombrie– pentru ca industria să revină la vechea formă de calcul al prețului la combustibil decizia de eliminare a supraaccizei trebuie votată și de Camera Deputaților și promulgată de șeful statului.
A treia măsură: nu se majorează contribuțiile sociale la contracte part-time
Senatorii din Comisia Buget-Finanțe au adoptat și raport negativ la ordonanța Guvernului Tudose privind majorarea contribuțiilor sociale pentru contractele part-time.
„Cred că este nejustificată o astfel de măsură, o impunere a obligațiilor de acest tip celor care au angajați part-time. Sunt costuri care cresc la angajator și pot fi și efecte de genul reducerii locurilor de muncă în regim part-time. E adevărat, e o zonă în care se produc multe ilegalități, dar nu poți să invoci un astfel de argument, atacând în sens negativ pe toți cei care sunt de bună credință”, a afirmat președintele comisiei de buget, Eugen Teodorovici.
În august, guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal în sensul că angajatorii vor datora plata contribuției la pensii și sănătate pentru contractele de muncă cu timp parțial, calculată la o bază egală cu valoarea salariului minim brut garantat în plată chiar dacă angajații lucrează câteva ore, deci evident vor realiza venituri mai mici decât salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului.