joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iunie, 2016

magurele proiect laserAlte peste 140 de milioane de euro din fondul european de dezvoltare regională vor fi alocate continuării proiectului „Extreme Light Infrastructure  Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, după ce Comisia Europeană a aprobat vineri a doua fază a acestuia.

ELI-NP face parte din proiectul de cercetare paneuropean în domeniul laserelor de foarte mare intensitate ,,Extreme Light Infrastructure” (ELI), derulat în România, Cehia și Ungaria.

A doua etapă a proiectului ELI-NP de la Măgurele este cofinanţată prin Programul Operaţional ,,Competitivitate” 2014-2020 şi presupune finalizarea, până în 2018, a lucrărilor de construcţie, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru cercetare ştiinţifică, între care un sistem laser de mare putere şi un sistem de raze gamma.


La începutul lunii februarie, a fost aprobată prima fază a proiectului laserului de la Măgurele, pentru finanțarea din perioada de programare 2007-2013. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru prima fază este de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din fondul european de dezvoltare regională.

„ELI este un simbol pentru Europa, fiind prima investiție a UE în infrastructura de cercetare a noilor state membre, un produs al excelenţei europene care redesenează frontierele cunoaşterii prin utilizarea tehnologiei de înalt nivel.

Cu ajutorul fondurilor europene, în doar câţiva ani, UE va avea o infrastructură şi echipamente de cercetare de ultimă generaţie, iar rezultatele viitoarelor cercetări vor oferi produse şi servicii noi, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării și a învățământului românesc”, a declarat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

ELI este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de România, Cehia și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri.


ELI a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI), instrument strategic al UE pentru dezvoltarea integrării ştiinţifice a Europei, drept unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare prioritare pentru Europa.

Proiectul din România, ELI-NP, reprezintă al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere.  În aprilie 2011, Comisia a aprobat deja o finanțare în valoare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Cehia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: