Comerțul este „marcat de o competiție acerbă pentru noile tehnologii disruptive și de transformarea dependențelor economice în arme”, ceea ce l-a transformat într-un „instrument geostrategic”, a comentat Maroš Šefčovič (foto), candidatul slovac pentru portofoliul Comerț și Securitate Economică / Relații Interinstituționale și Transparență, luni, în cadrul audierilor din Parlamentul European.
Cu privire la alegerile din SUA, Comisarul desemnat a declarat că „indiferent de rezultat, voi propune o ofertă de cooperare”. El a adăugat că UE va trebui să își rezolve disputele cu SUA, făcând referire în special la problema oțelului și a aluminiului, precum și la elementele protecționiste din Legea de Reducere a Inflației (IRA).
UE trebuie să-și reechilibreze relația cu China
Šefčovič a descris China drept cel mai provocator partener comercial, unul cu care UE trebuie să-și reechilibreze relația.
El le-a spus europarlamentarilor că, după impunerea taxelor vamale asupra vehiculelor electrice produse în China, în vigoare de săptămâna trecută, negociatorii Comisiei sunt acum în discuții cu omologii chinezi pe tema angajamentelor de preț.
„UE nu este interesată de războaie comerciale, ci de reechilibrarea relației noastre cu China în domeniile în care considerăm că aceasta nu este echitabilă,” a spus Šefčovič, referindu-se la supra-capacitatea, subvențiile și lipsa unui teren de joc echitabil.
Mercosur, Israel și Acorduri de Liber Schimb (FTA)
Europarlamentarii l-au întrebat pe Comisarul desemnat despre negocierile în desfășurare cu țările Mercosur, Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay.
Šefčovič s-a angajat să continue lucrul la acorduri de liber schimb (FTA) cu Mexic și Australia și a spus că dorește ca UE să fie mai prezentă în Thailanda, Filipine și India. El a subliniat și importanța Acordului de Facilitare a Investițiilor Durabile (SIFA) cu Angola și a Acordului de Parteneriat Economic cu Kenya ca noi tipuri de acorduri care ar putea ajuta UE.
Întrebat de europarlamentari dacă UE încalcă dreptul internațional prin menținerea legăturilor comerciale cu Israel în baza acordului de asociere UE-Israel, Šefčovič a răspuns că acordul „poate fi modificat doar prin unanimitate” între statele membre.
(Citește și: ”Mario Draghi: 50% din PIB-ul UE depinde de comerț, față de 27% SUA – suntem cei mai vulnerabili în fața încălcării regulilor OMC și în fața represaliilor”)
***