miercuri

21 februarie, 2024

29 august, 2022

Comerțul cu amănuntul este singurul sector în care managerii chestionați de Institutul Naționale de Statistică (INS) au estimat o tendință de creștere moderată a activității economice, în perioada august-octombrie, potrivit unui barometru privind perspectivele pe termen scurt.

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra, la rândul său, o creștere moderată (sold conjunctural +10%), potrivit sondajului BNR.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.


Angajatorii din comerț prognozează totodată o creștere moderată a numărului de salariați în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2022, managerii din industria prelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +3%). Prognoze similare au avut și managerii din construcții (sold conjunctural +2%) și din servicii (sold conjunctural +5%).

Referitor la numărul de salariați, toți managerii, cu excepția celor din comerț, au estimat o relativă stabilitate.

Prețuri mai mari sunt anticipate în toate ramurile economice

Pe de altă parte, toți managerii se așteaptă ca prețurile să crească în următoarele trei luni.


Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +44%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: