sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 octombrie, 2020

Indicii volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 1,6% în august faţă de luna precedentă în serie ajustată sezonier, dar și în serie brută, cu 1,2%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Este prima scădere după șocurile scăderii din aprilie, cu 21,9%, respectiv 19,7%, înregistrate din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență.

Scăderea este evidentă și față de referința ianuarie 2015 folosită de INS pentru evoluția pe termen mai lung.


Totodată, pe primele 8 luni ale anului, ritmul de creștere a stagnat în august la +1,3% în serie brută față de aceeași perioadă a anului trecut, valoare înregistrată și în iulie, pe primele 7 luni ale anului și a crescut marginal în serie ajustată până la +1% la 8 luni, față de +0,9% în iulie.

Avansul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără cel cu autovehicule şi motociclete) s-a diminuat și față de aceeași lună a anului trecut, de la +4,5% în iulie până la +2,3% în august în serie ajustată și de la +5,1% la +1,6% în august.

Detaliile corecțiilor

În august 2020 față de iulie 2020: Scăderea în serie brută a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, s-a produs ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-2,6%) și la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,4%).


Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,5%.

În serie ajustată, scăderea s-a produs ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-1,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,6%.

În august 2020 comparativ cu august 2019: Creşterea în serie brut, pe ansamblu, cu 1,6% s-a datorat creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,4%.

În serie ajustată creşterea, pe ansamblu, cu 2,3% este datorată creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturicşi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,7%.

În primele 8 luni față de aceeași perioadă din 2019: În serie brută creşterea cu 1,3% s-a datorat creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,0%.

În serie ajustată , creşterea cu 1,0% s-a datorat creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,7%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: