Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți că va pune Pactul Ecologic (Green Deal) în centrul planului european de revenire economică.
Liderii europeni au cerut Comisiei să schițeze un plan pe baza căruia economia europeană să fie relansată după depășirea crizei provocate de coronavirus.
Suma exactă care ar urma să fie mobilizată nu este încă cunoscută, nici mecanismele de alocare a acestor bani. Președintele Comisiei a precizat doar că noul fond ”va fi clar legat” de bugetul Uniunii Europene și că managementul va fi asigurat de către Comisia Europeană.
”Bani noi” ar urma să apară în baza unui mix de granturi și împrumuturi garantate prin bugetul UE. Contribuțiile naționale la bugetul european, spune Ursula von der Leyen, ar urma să fie majorate temporar, afirmă Euractiv, la 2% din Venitul Național Brut, practic o dublare a contribuțiilor naționale față de perioada 2014-2020.
”Pe măsură ce planificăm reîntoarcerea treptată la locurile de muncă și să investim miliarde de euro pentru a restarta economia trebuie să evităm să ne întoarcem la obiceiuri le vechi și poluante. Trebuie să fim mai buni după această pandemie, iar Green Deal să fie motorul însănătoșirii”, a afirmat președintele Comisiei într-o postare video postată pe portalul Comisiei Europene.
”Folosind Pactul Ecologic European ca busolă, putem transforma criza provocată de pandemie într-o oportunitate, cea de a ne reconstrui diferit economiile și de a le face mai rezistente. Putem face societatea noastră și planeta noastră mai sănătoase investind în energie regenerabilă, conducând mașini curate, renovându-ne casele și eficientizându-le din punct de vedere energetic. Cumpărând alimente produse în mod sustenabil, reutilizând materiale mai degrabă decât să le aruncăm. Producând oțel cu emisii reduse de carbon. Aceasta este esența Acordului Verde European”, a afirmat Ursula von der Leyen.
Mesajul președintelui Comisiei Europene este un ecou al declarațiilor făcute de Cancelarul german Angela Merkel, care la o reuniune informală pe teme climatice a transmis: ”Comisia Europeană a indicat calea de urmat în momentul în care a lansat Pactul Ecologic. Susțin obiectivul european de reducere a emisiilor de carbon cu 50-55% până în 2030.”
Cancelarul Merkel a admis însă că dezbaterile legate de Planul european de revenire economică vor fi foarte dificile.
În ceea ce privește Pactul Ecologic, majoritatea statelor susțin planul Comisiei de a avansa în special în legătură cu integrarea inteligentă a sectoarelor, cu strategia eoliană offshore și cu valul de renovare al clădirilor, spune Tomislav Ćorić, ministrul croat care a condus reuniunea miniștrilor energiei din UE de marți.
Cele trei inițiative ar urma să fie lansate de Comisie în septembrie.