cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Combaterea hărțuirii sexuale în universități – primele măsuri guvernamentale, săptămâna viitoare

1 august, 2024

Ligia Deca, ministrul Educației, este așteptată săptămâna viitoare cu propuneri de modificări legislative pentru o combatere eficientă a hărțurii sexuale în mediul universitar. Premierul i-a mai cerut acesteia să discute și să gândească modificările în colaborare cu Consiliul Național al Rectorilor.

”Începem cu o temă aflată în prim-planul vieţii publice în ultimele zile: cazurile punctuale de hărţuire sexuală din mediul universitar. Categoric că nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă pentru astfel de fapte, indiferent de numele agresorului!. Şi dacă ar fi vorba de un singur caz, a salva o victimă, este esenţial să luăm măsurile care se impun. Îi cer ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, să vină  săptămâna viitoare cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, în dialog cu Consiliul Naţional al Rectorilor”, a precizat premierul Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern de joi.

Modificările trebuie să protejeze victimele și să ducă la pedepsirea agresorilor, a adăugat Marcel Ciolacu: ”Cred că societatea noastră aşteaptă un fapt simplu şi clar: ca legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie daţi rapid pe mâna justiţiei”.

Ministrul Educației anunță că au fost deja creionate primele modificări necesare


Ministrul Deca a explicat că legislația va fi modificată pentru a permite analizarea rapidă a acestor acuzații și că vor fi luate în considerare și sesizările anonime.

”Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, spus ministrul.

”Am discutat deja, împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice, şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă”, a afirmat Ligia Deca, joi, în şedinţa de Guvern.

Cazurile ce zguduie mediul universitar și au împins fenomenul hărțuirii sexuale pe agenda publică

Reacția premierului vine câteva zile după apariția acuzațiilor la adresa profesorului Alfred Bulai, de la SNPA, zile în care scandalul s-a extins și la adresa altor cadre didactice și în care a fost deschis deja un dosar penal.


Conform unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

În vârstă de 61 de ani, acesta a făcut cerere de pensionare, înainte de a fi suspendate din toate pozițiile pe care le ocupă la SNSPA.

Cel puțin 10 emailuri trimise anchetatorilor

Poliţia Capitalei a deschis imediat un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai și miercuri a anunțat că are deja și primele sesizări din partea unor victime ale profesorului.

Zece persoane, victime și martori, au trimis mailuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului să ia legătura cu anchetatorii.

Parchetul a mai menționat că nu a primit nicio referire la profesorul Marius Pieleanu, un alt universitar la adresa căruia au apărut mai multe acuzații.

Ce declara premierul cu o zi înaintea acestei poziții intransigente

Întrebat miercuri cum comentează scandalul în centrul căruia se află care este Alfred Bulai şi apariția acuzațiile aduse unui profesor apropiat de PSD, Marius Pieleanu, premierul s-a arătat iritat de întrebare și le-a cerut jurnaliștilor să aștepte aflarea „întregului adevăr” înainte de a judeca.

„Ce înseamnă un apropiat al PSD-ului, dacă nu vă supărați? Nu înțeleg remarca. Nu e nici dușman al PSD-ului. N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva -, haideți să aflăm întreg adevărul. Dacă s-a întâmplat așa ceva, veți vedea că se vor lua măsurile pe care le impune legea. Ministrul Educației sunt ferm convins că a declanșat anchetele împreună cu conducerea SNSPA. Sunt și procurorii autosesizați. Nu intervenim într-o anchetă penală. O să intervenim dacă dispune Ministrul Educației administrativ. Știți foarte bine că este un Consiliu Național al Rectorilor, care este independent de minister și de prim-ministru. Depinde ce ne dorim. În ce societate dorim să trăim. Eu am trăit în comunism, nu vreau să mai trăiesc. Vreau într-o societate cu independență a autorităților”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: