vineri

19 aprilie, 2024

25 august, 2017

HSBC Holdings Plc, Citigroup Inc. și Morgan Stanley au identificat dovezile potrivit cărora piețele globale sunt în ultimul stadiu a fazei de creștere a ciclului economic și urmează faza descendentă, potrivit unor rapoarte analizate de Bloomberg.

Analiştii celor trei mari grupuri financiare invocă semnalele pe care le dau:

  • ruperea corelaţiilor dintre bursele de acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri, ca şi
  • faptul că investitorii ignoră datele fundamentele când evaluează performanța.

„Toate acestea înseamnă că bursele şi creditarea riscă o cădere dramatică”, rezumă analiza citată.


„Acțiunile (companiilor pe piață) devin mai puțin corelate cu piața valutară, aceasta – mai puțin corelată cu ratele (dobânzilor) și toate – mai puțin sensibile la petrol”, spune un strateg al Morgan Stanley, citat de Bloomberg.

Totodată, investitorii caută pretexte pentru creşterea preţurilor activelor, aşa cum făceau la jumătatea anului 2007, la declanşarea crizei. Ei evaluează activele doar pe baza riscurilor specifice ale unui emitent de valori mobiliare sau ale unei industrii şi ignoră indicatori macroeconomici mai cuprinzători.

Altfel spus, investitorii nu mai văd pădurea din cauza copacilor, iar căderea ar fi aproape.


„Corelările reduse confirmă ideea că ne aflăm în circumstanţa unei creşteri a pieţelor aproape de final şi nu este doar un accident că am mai văzut astfel de date scăzute în 2005 – 2007”, ca semn prevestitor al începerii pantei descendente, spune analistul citat.

Pe de altă parte, investitorii nu mai dau mare atenţie câştigurilor şi veniturilor companiilor. Pentru prima dată în ultimii 10 – 12 ani, reuşitele companiilor din 11 sectoare economice, care au depăşit aşteptările analiştilor, nu s-au văzut în cotaţiile la bursă.

Această lipsă de reacţie este încă un semn că creşterea globală a pieţelor se apropie de sfârşit, căci sugerează că veştile bune sunt deja incluse în cotaţii, potrivit analiştilor de la Bank of America Merrill Lynch.

În graficul următor este ilustrat faptul că, pentru prima dată din anul 2000 încoace, bursa a avut o reacţie zero la raportările pozitive a companiilor, potrivit unui indicator analitic al băncii citate.

La rândul lor, analiştii HSBC au recomandat diminuarea deţinerilor de obligaţiuni, căci plusurile cotaţiilor nu mai pot compensa perspectiva pierderilor,riscurile de lichiditate şi volatilitatea în creştere.

Analiștii Citigroup spun, de asemenea, că piețele se află pe punctul de a ajunga la vârful ciclului, care va fi urmat de o recesiune care împinge acțiunile și obligațiunile într-o piață descendentă.

Din altă perspectivă, însă,  semnalele negative ale marilor bănci de investiții ale lumii ar putea fi indiciul că acestea se pregătesc să-și diminueze pozițiile pe piață, „marcând profitul”,  după cum spun brokerii, prin vânzări pentru discrete, dar rău prevestitoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: