România se confruntă cun un val sitoric al plecărilor medicilor în străinătate, în primele trei luni ale anului 2013 părăsind țara 580 de cadre medicale, a declarat, joi, la Suceava, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
El a susținut că exodul de anul acesta al medicilor este comparabil cu plecările masive din anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.
Potrivit datelor CMR, din 2007 până în prezent peste 14.000 de medici din România au plecat în străinătate, numărul actual al cadrelor medicale rămase în țară fiind de 39.896.
Principalele probleme ale persobnalului medical sunt la doctorii rezidenți, care au un venit mediu de 200 de euro pe lună, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene ajunge la 1.300 de euro, a menționat Astărăstoae.
În context, el a acuzat Guvernul Ponta că nu-și respectă angajamentele asumate față de medici înainte de alagerile parlamentare din decembrie 2012.
„Asta este diferenţa, la medicii rezidenţi, la cei cărora tovarăşul procuror Victor Ponta le-a promis, ochi în ochi, că se vor găsi la Ministerul de Finanţe resurse măcar să le dublăm veniturile. Şi după 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp să se întâlnească cu reprezentanţii corpului medical, este ocupat, trebuie să explice la toate televiziunile cum dezvoltă această ţară, cum o scoate din criză, cum este salvatorul călare pe cal alb, cu sabie”, a spus Astărăstoae, într-o conferință de presă.
Un răspuns
Odata cu globalizarea, resursele nationale ale dezvoltarii(financiare, materiale, tehnologice, tehnico-stiintifice, umane,etc.) nu mai pot fi retinute de statul national, ele plecind acolo unde gasesc conditiile optime de a se valorifica.
Integrarea UE a facut ca acest fenomen sa devina cronic, tarile slab dezvoltate suferind o adevarata hemoragie a fortei lor de munca (calificata si inalt calificata), catre tarile dezvoltate, fara a primi nimic in compensatie.
2.Daca USL nu renunta la cresterea economica de 3-4 la suta pe an, ar fi creat resursele finaciare promise medicilor(si nu numai lor),care sa-i opreasca in tara.
In acest mod, Romania pierde unica si cea mai importanta resursa a dezvoltarii economice, care este cea umana, iar un viitor reviriment economic devine imposibil din aceasta cauza.
3.Guvernul si europerlamentarii ar trebui, ca impreuna cu celelalte tari „furnizoare” (gratuite) de forta de munca, sa realizeze un proiect comunitar, prin care sa solicite(si obtina) compensatii financiare pentru forta de munca plecata din tara – care sa fie utilizata la calificarea „inlocuitorilor” celor plecati.
Exodul fortei de munca constituie deja un obstacol major contra dezvoltarii economice nationale, investitorii potentiali, nemaigasind in Romania forta de munca calificata si inalt calificata, necesara unor intreprinderi tot mai moderne, unor locuri de munca cu grad tot mai inalt de tehnicitate si informatizare.