sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2017

Coaliția de guvernare va decide luni procedura ce va fi urmată pentru adoptarea controversatelor modificări elaborate de ministrul Tudorel Toader pentru reformarea sistemului judiciar.

Subiectul a fost discutat vineri la ședința Comitetului Executiv al PSD unde au fost nominalizații înlocuitorii celor trei miniștri care au demisionat la cererea premierului – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc.

„Ne vom întâlni în coaliție luni și vom lua o decizie care va cuprinde mai multe proiecte de legi, în care să decidem dacă le vom iniția în Parlament sau vor pleca prin procedura guvernamentală: legile justiției, parteneriatul public-privat, fondul suveran de dezvoltare. Luni vom avea această decizie”, a spus Liviu Dragnea, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național.


Deocamdată, Ministerul Justiției a finalizat doar proiectul pentru reformarea sistemului judiciar, nu și pe cel privind schimbările din codurile penale.

Propunerile lui Tudorel Toader au provocat, de altfel, cea mai amplă luate de poziție din partea oamenilor din sistem – aproape 4.000 de magistrați au semnat un apel al Forumului Judecătorilor. În apel, minsitrului Justiției i se cere retragerea imediată a proiectului considerat o amenințare la adresa independenței sistemului.

Printre altele, proiectul propune trecerea Inspecției Judiciare sub control politic (în subordinea ministrului Justiției) și eliminarea șefului statului din procedura de numire a șefilor de parchete.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Vineri, Tudorel Toader a anunțat o nouă variantă pentru Inspecția Judiciară – să fie trecută în subordinea Consiliului de Management Strategic, aflat în coordonarea minsitrului Justiției.


Subordonarea politică nu ar fi directă, precum în prima propunere, ci indirectă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: