duminică

16 iunie, 2024

7 noiembrie, 2019

Candidatul la prezidențiale Viorel Cataramă nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică, conform unei decizii de joi a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).

La dosar se află însă 12 note informative, inclusiv olografe, semnate de actualul om de afaceri, atât cu numele său real, cât și cu numele conspirative „W” și „Voicu”.

Decizia este însoțită de date din dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP.


„Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior”, se arată în adeverința CNSAS datată 30 octombrie.

Paragrafe din notele date de Viorel Cataramă, fost membru PNL, actual candidat la prședinția României:

  • Din informațiile pe care le dețin, ginerele domnului Ș, arh. F.A., lucrează la CPL Oradea, în compartimentul Proiectare. În trecut, tov. F, a fost invitat în Olanda de către firma de proiectare modele noi de mobilier. Tov. F și domnul Ș. susțin că din partea firmei a sosit o nouă invitație pentru anul 1985, solicitându-mă atât pe mine, cât și pe șeful meu (CT) și pe tov. dir. D să le comunicăm detalii despre această invitație. Eu personal nu cunosc nimic de această invitație.
  • I-am comunicat domnului Ș. că nu pot fi de acord sub nicio formă cu cele solicitate de dânsul și că aceste practici nu fac parte unui membru de partid (…) Față de ce relatate mai sus, vă comunic că absolut niciodată nu am primit bani nici d ela firma Belaco, nici de la alte firme și că niciodată nu am preznetat chitanțe privind cheltuieli făcute care să-mi fie decontate de alte firme.
  • Despre cetățeanul olandez HVR: Fiind un vizitator permanent, cunoaște situația din țara noastră, nu pune întrebări tendențioase și nu face comentarii nefavorabile și răuvoitoare asupra politicii partidului și statului nostru. Totuși, în timpul vizitelor se interesează asupra nivelului salariului în TFE și fabrici, precum și despre situația celorlalte firme cu care are contact TFE.
  • Consider oportună dezvoltarea afacerilor cu firma (lui HVR – n. red.), cu condiția ca persoanele care derulează această firmă să respecte cu strictețe legile țării, să trateze cu HVR de pe poziții d eabsolută egalitate între parteneri și să cunoască temeinic piața mobilei din Benelux, a problemelor cu care se confruntă aceasta.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: