vineri

29 martie, 2024

11 octombrie, 2022

Cele mai recente brutalități comise de Rusia în Ucraina ar putea fi rezultatul unui acces de furie al lui Vladimir Putin provocat de aruncarea în aer a podului său din Crimeea. Dar atacurile fără discernământ asupra populației civilie ridică și perspectiva intrării într-o fază brutală a războiului.

Vladimir Putin nu a înțeles însă modul în care lumea răspunde la brutalitatea sa, arată o analiză CNN. Lecția acestui război oribil: Tot ceea ce a făcut Putin pentru a distruge o națiune despre care nu crede că are dreptul să existe nu a făcut altceva decât să întărească, să unească Ucraina.

Ce vrea să demonstreze Putin

Rachetele rusești au căzut luni în Kiev, într-o zonă aglomerată și la o oră de vârf, când oamenii se îndreptau spre locurile de muncă. Au fost distruse clădiri, infrastructura și locuri de joacă.


În toată țara a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, în unele zone a fost oprit transportul în comun, oamenii nu rămas fără apă.

Mesajul a fost evident pentru toată lumea: Putin nu intenționează să fie umilit, nu va admite înfrângerea și este pregătit să provoace măcel civil și teroare, fără discernământ, ca răspuns la pierderile armatei lui de pe câmpul de luptă.

Acurile de luni au avut însă valoare militară scăzută și au servit doar nevoii lui Putin de a găsi noi ținte din cauza incapacității armatei sale de a înfrânge armata Ucrainei. Bombardamentele de luni asupra instalațiilor electrice, în special, indică subtil ce vrea Putin să semnaleze, odată ce iarna se apropie, chiar dacă forțele sale se retrag în fața trupelor ucrainene care folosesc arme occidentale.

Posibilitatea ca Vladimir Putin să anunțe o nouă întorsătură sângeroasă într-un război care a trecut prin mai multe faze strategice de la invazia din februarie a fost analizată de lideri politici și militari de la Washington luni, care s-au declarat dezgustați de faptul că Putin a declanșat din nou un război care amintește de ororile unei Europe de secolul XX.

Cum trebuie să reacționeze SUA


Atacurile asupra civililor, care au ucis cel puțin 14 persoane, au atras atenția și asupra pașilor următori pe care SUA și aliații săi trebuie să-i parcurgă ca răspuns.

Președintele american Joe Biden a vorbit luni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski căruia i-a promis continuarea asistenței americane în materie de securitate, inclusiv prin furnizarea de sisteme avansate de apărare aeriană.

Președintele Biden „a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei și s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, spune un comunicat al Casei Albe, fără a oferi detalii despre ce tip de sisteme de apărare antiaeriană vor fi trimise.

John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Consiliul Național de Securitate, a transmis că Washington este atent la cererile Ucrainei și ține legătura cu guvernul de la Kiev aproape în fiecare zi.

John Kirby nu a spus dacă Putin își schimbă strategia de război, dar a sugerat că este o tendință care se dezvoltă în ultimele zile.

Un atac asupra civililor ar fi exact strategia pe care noul general rus numit de Putin, Serghei Surovikin, a folosit-o în Siria și Cecenia. În ambele locuri, Rusia a bombardat fără discernământ zone civile și a distrus districte construite și infrastructură și este acuzată că a încălcat grav drepturile omului.

Niciun indiciu că Rusia umblă la arsenalul nuclear

Atacurile brutale împotriva civililor ucraineni, comise luni, au fost înfricoșătoare, având în vedere că au venit în urma ultimelor amenințări nucleare ale lui Putin și a zilelor de dezbatere privind dacă ar putea folosi o armă nucleară tactică.

John Kirby a subliniat că nu există niciun indiciu că Rusia activează arme nucleare sau că SUA trebuie să-și schimbe propria poziție nucleară.

Însă, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat îngrijorările Occidentului că atacurile de luni din Ucraina ar putea fi începutul unei noi etape a conflictului. „Este o schimbare profundă a naturii acestui război”, a spus el reporterilor.

Fost oficial american: Putin pregătește ucrainenilor o iarnă grea

Lt. col (r) Alexander Vindman, fost director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că, atacând ținte menite să afecteze moralul și infrastructura energetică ucraineană, Putin transmitea un mesaj despre strategia din lunile următoare.

Orice campanie prelungită a lui Putin împotriva civililor ar avea drept scop distrugerea încrederii ucrainenilor și, eventual, declanșarea unui nou val de refugiați în Europa de Vest, care ar putea deschide diviziuni între aliații NATO care sprijină Ucraina.

Putin nu a înțeles însă modul în care lumea răspunde la brutalitatea sa, scrie CNN. Emmanuel Macron, de exemplu, a spus că atacurile vor determina Franța să sporească asistența militară pentru Kiev. De altfel, îndreptarea atacurilor asupra civililor sugerează mai degrabă slăbiciune rusă decât slăbirea încrederii ucrainenilor, deoarece sugerează că Putin nu este în măsură să răspundă pe teren la înfrângerile umilitoare ale forțelor sale.

Lecția acestui război oribil este că tot ceea ce a făcut Putin pentru a distruge o națiune despre care nu crede că are dreptul să existe nu a făcut decât să o întărească și să o unească și mai tare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: