CNN: Coreea de Nord își susține programul nuclear cu bani furați de hackeri - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

CNN: Coreea de Nord își susține programul nuclear cu bani furați de hackeri

9 februarie, 2021

Armata de hackeri a Coreei de Nord a furat sute de milioane de dolari în 2020 pentru a finanța programul de dezvoltare al arsenalului nuclear și balistic al țării, încălcând normele internaționale, arată un raport confidențial al Națiunilor Unite obținut de CNN.

Documentul îl acuză pe liderul regimului de la Phenian, Kim Jong Un, că a condus ”operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor de schimb valutar online” pentru a finanța armele nucleare și pentru a menține pe linia de plutire economia țării. Una dintre țările membre ONU, care nu este însă nominalizată, acuză hackerii nord-coreeni că au furat 316,4 milioane de dolari în perioada 2019 și noiembrie 2020, mai arată raportul citat de CNN.

Raportul mai acuză Phenianul că ”a produs material fisionabil (combustibil nuclear pe bază de urnaiu), a menținut facilități nucleare și și-a modernizat infrastructura destinată rachetelor balistice, în timp ce a continuat să caute în afara țării echipamente și tehnologie pentru aceste programe”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De ani de zile, Coreea de Nord a lucrat la dezvoltarea unor arme nucleare puternice și a unor rachete pe măsură, în ciuda costurilor uriașe și a faptul că aceste programe au transformat țara, și așa izolată pe plan internațional din cauza regimului dicatorial, într-un fel de paria, ONU impunând o blocadă împotriva acestui stat în ceea ce privește schimburile economice cu alte state.

Raportul a fost elaborat de experți specializați în probleme legate de Coreea de Nord, experți care monitorizează eficacitatea sancțiunilor impuse regimului Kim Jong Un în privința programului nuclear. Detalii ale raportului au fost obținute de CNN din surse diplomatice. Astfel de rapoarte sunt prezentate o dată la șase luni.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr