joi

25 aprilie, 2024

9 mai, 2018

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, spune însă că e în dezacord cu instituția pe care o conduce. În opinia sa, „nu avem de-a face cu un grup vulnerabil”, spune el, ceea ce înseamnă că nu este vorba discriminare.

Hotărârea s-a luat cu cinci voturi la patru, Csaba Astalosz și ceilalți trei membri care nu au fost de acord cu părerea majorității urmând să redacteze o opinie separată.


Decizia a fost luată după ce şeful statului a folosit apelativul „penali” referindu-se la anumiţi lideri politici.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a considerat miercuri, cu majoritate de 5-4, că termenul „penali” folosit de preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte limita libertăţii de exprimare.

Din acest motiv, șeful statului a fost amendat cu 2.000 de lei.

În cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea. Laura Codruța Kovesi a folosit exprimarea „festivalul inculpaţilor”.


Ambele sesizări au fost făcute de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei).

Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi au făcut declarații și au comentat înregistrările date publicității de fostul deputat Vlad Cosma, care susține că procurori de la DNA Ploiești „fabrică” probe.

Declarația completă a președintelui Iohannis, din 15 februarie: „Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea DNA. După părerea mea, această încercare e jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau încercare de atac din partea unor penali e de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună.”

Președintele CNCD consideră că nu este vorba de o discriminare. Nu există „grupul vulnerabil”

Șeful statului a anunțat deja că va contesta decizia (luată cu un scor strâns, de 5 la 4), iar șansele de a câștiga sunt deosebit de mari, cât timp însuși președintele consiliului o consideră incorectă.

Într-un comunicat, Administrația Prezidențială a calificat hotărârea  CNCD drept una politică.

Csaba Asztalos a explicat miercuri că, în opinia colegilor care au considerat că sintagma „niște penali” este discriminatorie, această adresare a fost făcută la adresa unor „persoane față de care nu există o decizie irevocabilă în instanță” și că termenul „penal” are un sens peiorativ.

În opinia sa, însă, „luând în vedere jurisprudența CEDO, contextul, persoana, conținutul, această exprimare se încadrează larg în limitele libertății de exprimare”.

„În primul rând, persoanele respective nu fac parte dintr-un grup vulnerabil. Sunt politicieni, iar CEDO spune că politicienii trebuie să aibă o toleranță mai mare la critică, trebuie să fie făcute cu bună credință, excepție făcând viața privată.

În cazul Times New Roman acolo a fost vorba de viața privată a acelor persoane, acolo am fost pentru constatare și sancționare. În acest caz nu avem de a face cu un grup vulnerabil”, a argumentat președintele CNCD.

„Domnul președinte este în sens larg om politic, care a făcut o declarație politică la un subiect de interes public, critici și atacuri cu privire funcționarea sistemului de justiție. În aceste situații libertatea de exprimare este mult mai largă, se pot folosi chiar și exprimări care șochează, care duc la indignare”, a mai spus Csaba Asztalos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: