miercuri

25 mai, 2022

PDL – „Talibanii” au tranşat problema criteriilor de integritate: nu. Semnalul către Băsescu: cu Boc până la capăt

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 martie, 2011

Aripa reformistă din PDL n-a reuşit sâmbătă, la Consiliul Naţional de Coordonare, să-şi impună criteriile de integritate. Propunerea care a venit din partea Monicăi Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, ca membrii care sunt trimişi în judecată să fie suspendaţi automat din partid, a întâmpinat o dură opoziţie din partea „talibanilor” – cum i-a numit chiar Ioan Oltean pe greii partidului si pe susţinătorii lor. Statutul a fost votat fără criteriile de integritate, şi numai cei trei s-au declarat împotrivă.

Vă prezentăm mai jos acele declaraţii din timpul dezbaterilor, care configurează ce s-a petrecut şi cum s-a pus problema în PDL.

Ioan Oltean, vicepreşedinte PDL, preşedinte PDL Bistriţa-Năsăud:

”În acest moment, PDL nu poate face o schimbare utilă electoral, decât dacă liderii tradiţionali, talibanii partidului, cu experienţă, oamenii care au adus partidul la guvernare, nu susţin în mod direct această schimbare


”Pentru unii schimbarea înseamnă dărâmarea partidului şi reconstrucţia lui din temelii. Eu nu cred că reformă înseamnă să ataci preşedintele partidului şi lideri marcanţi ai PDL în presă, nu cred că reformă înseamnă să nu faci nimic, dar să le ceri altora să se dea la o parte să te aşezi în locul lor. Asta nu are nimic de a face cu ideea de reformă, ci înseamnă debandadă (…) Toţi oamenii din partid trebuie să lucreze împreună pentru a pune partidul pe picioare, nu pentru a-l călca în picioare”

Vasile Blaga, secretar general al PDL:

”Nu procurorul hotărăşte cine este vinovat pentru că el este avocatul statului, judecătorul, când dă cu ciocanul în masă, spune cine-i vinovat. Ori respectăm această regulă pe care o dorim a fiecărui cetăţean român, ori, dacă vrem să facem declaraţii populiste doar de dragul de a fi în joc, putem să le facem. Am avut şi avem un statut tare pe care n-am fost în stare să-l respectăm. Vă promit eu că de acum încolo îl va respecta toată lumea”

Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte PDL:

”I-aş răspunde colegului meu Cristi Preda că acea propunere, părerea mea că-şi găseşte soluţia, dar mult mai corect dacă partidul funcţionează instituţional. În momentul de faţă, avem posibilitatea autosuspendării, iar eu mizez pe onoarea, este o valoare de dreapta, şi demnitatea membrilor partidului care sunt într-o anumită situaţie de a lua această decizie şi nu a tracta partidul după el în problemele personale pe care le are.”

Radu Berceanu, preşedinte al PDL Dolj:

”Ce s-a întâmplat la Colegiul Director? S-a întâmplat că nu aţi fost acolo. Înţeleg că nu veniţi decât la şedinţele la care este televiziunea, acolo nu era. Ar fi trebuit să veniţi, ca şi Traian Ungureanu. Parlamentari, europarlamentari, sunteţi membri, nu este nicio problemă”
Către Cristian Preda: ”Dacă vă luptaţi singuri, cu blogurile sau pe bloguri, nu cred că rezolvă probleme în interiorul PDL”


Cezar Preda, vicepreşedinte PDL, preşedinte PDL Buzău

” Părerea mea personală este că eu am un preşedinte de partid care e şi premier şi este foarte bine acest lucru”.

Theodor Stolojan, prim-vicepreşedinte

”Statutul are prevederi cu privire la relansarea activităţii partidului, cum trebuie să procedăm ca partidul să redevină ceea ce se spunea în anii 2000-2004, acea pisică agilă cu şapte vieţi. Între timp, sigur, pisica s-a mărit şi a pierdut din agilitate. Va trebui să recâştigăm această agilitate, reacţia rapidă, schimbarea rapidă în funcţie de noile cerinţe şi de faptul că societatea românească s-a schimbat”

”Punctul meu de vedere este că trebuie să fie aceeaşi persoană, deoarece, în condiţiile acestea de echilibru fragil pe care îl avem în Parlament, premierul care nu e preşedinte de partid îl menţine foarte greu. E vorba şi de tensiunile din partid şi din coaliţie”

Elena Udrea, preşedinte PDL Bucureşti

”Partidul aşteaptă mai multă fermitate. Fiecare simţim nevoia să batem şi cu pumnul în masă. Lideri providenţiali, un Traian Băsescu, partidul acesta nu va mai avea. De aceea va trebui să găsim o echipă care să conducă partidul, iar omul care o va conduce trebuie să fie credibil. Nu numai pentru noi, ci credibil şi în afara partidului”
PDl a făcut şi erori, atunci când a acceptat în rândurile sale oameni care nu au acceptat aceleaşi principii ca noi, atunci când a promovat oameni care nu sunt competenţi pentru funcţiile pe care le ocupă.

Roberta Anastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor

„Fără îndoială, Emil Boc este cel mai bun prim-ministru din ultimii 20 de ani, dar şi un om extraordinar de curajos. Să nu uităm că ne aflăm în faţa unei noi asumări, ultima din şirul celor mai importante reforme de care România are nevoie”

Emil Boc

”Având democraţie, având echipă, ea nu poate funcţiona ca partid, ca structură, fără disciplină şi acesta este mesajul care a reieşit azi pe toate palierele”

”Trebuie să existe o competiţie cât mai deschisă în PDL”

Reformiștii:

Monica Macovei, eurodeputat:

”De ce nu facem acum acel cod de etică? Amânarea este determinată de o lipsă de responsabilitate. La discuţia de ieri despre propunerea suspendării la trimiterea în judecată s-au adus multe argumente. Vreau să spun că prezumţia de nevinovăţie o decide Justiţia, nu partidul politic. Partidul trebuie să aibă grijă ca ideile politice să fie iniţiate şi duse la oameni de persoane credibile, or o persoană trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi fraudă nu este una credibilă. Este ca şi cum vine un chirurg într-o sală de operaţie cu mâinile murdare şi îl lăsăm să opereze pentru că încă n-am stabilit ce fel de praf are pe mâni”.

Traian Ungureanu, eurodeputat:

„Ia uitaţi-vă la noi! Eu cred că facem o figură de depresivi. Ne crestăm, suntem toţi emo. Unde-i tonusul PDL? Asta nu mai văd. Trebuie să intrăm cu un partid nefracturat în alegeri. PDL+Cristi+Monica. Plus Sever. (…) Problema este că nu trebuie să intrăm în campanie cu un partid rupt de Băsescu. Problema relaţiilor cu preşedintele Băsescu este reală şi trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre fundamentale. Şi cred că este loc pentru rezolvarea acestei probleme”

Cineva m-a întrebat: Pe Gaddafi nu-l suspendaţi? Eu sper să se autosuspende (cu degetul la tâmplă în chip de pistol – n.r.).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL:

”Am un set de convingeri, acela că poate nici eu, nici colegii mei nu am fost capabili să convingem. În ce priveşte credinţele noastre, noi rămânem la ele”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: