16 iunie, 2021

clotilde armand primar sector 1Clotilde Armand a notificat miercuri Romprest că va rezilia contractul, dacă în termen de 24 de ore aceasta nu va ridica gunoiul de pe străzile Sectorului 1.

În paralel, tot miercuri dimineața, Primăria s-a adresat direct sortatorilor, i-a plătit, astfel încât a început ridicarea maldărelor de gunoi și, în trei ore, Romprest a depozitat peste 260 tone de deșeuri, conform unui mesaj postat de Clotile Armand pe Facebook.

Prezentăm integral anunțul primarului Sectorului 1:


Primăria Sectorului 1 a reușit să deschidă astăzi dimineață porțile sortatorilor și să-i plătească direct (în ciuda piedicilor puse de Romprest) iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere, Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi.

Scurt istoric:

Operatorul de salubritate nu și-a plătit sortatorii. Sortatorii și-au închis porțile și operatorul a lăsat gunoiul (lucru interzis de lege și de contractul de delegare) pe străzi. Primăria a găsit o soluție să plătească direct spre sortatori datoriile operatorului. Dar ce credeți?

Compania Romprest Service S.A. s-a împotrivit vehement. Și a urmat multe zile de muncă pentru aparatul primăriei să găsească soluții. Și am găsit.


Tot astăzi, Primăria Sectorului 1 a notificat Compania Romprest Service S.A. să reia, în 24 de ore, prestarea serviciului public de salubrizare, în caz contrar, după expirarea termenului, contractul cu această societate va fi reziliat de drept.

Un contract supraevaluat – facturile plătite de Primăria Sectorului pentru salubrizare, de 8 mai mari decât cele decontatae de Primăria Oradea

Scandalul dintre Clotilde Armand și Romprest a debutat imediat după preluarea mandatului de primar de către membra USR, din cauza prețurilor uriașe practicate de companie. Edilul a declarat că va încerca rezilierea acestul contract dezavantajos pentru primărie.

Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire. Clotilde Armand a contestat facturile, din cauza prețurilor prea ridicate și a faptului că multe dintre servicii nu ar fi fost executate în realitate.

Contractul dintre Primăria sectorului 1 și Romprest a fost semnat în iunie 2008, de către fostul primar Andrei Chiliman, PNL, pentru o durată de 25 de ani, în pofida faptului că, în aceeași zi a semnării, Curtea de Apel București a anulat întreaga procedură de achiziție.

Valoarea estimată a contractului era atunci de aproape jumătate de miliard de euro, însă tarifele au crescut, ajungându-se ca aceste servicii de salubrizare să fie cu aproximativ 1300% mai scumpe decât cele contractate de administrația locală din Oradea.

Oradea și Sectorul 1 din București sunt două unități administrativ teritoriale similare ca număr de locuitori:

  • 201 mii în Oradea, față de 229 mii în Sectorul 1
  • Suprafața Oradiei este de 115 km², aproape dublă față de Sectorul 1 (68 km²).
  • Bugetul Sectorului 1 este de 1,2 miliarde lei, la care se adăugă 0,85 miliarde lei reprezentând cota de 1/8 din bugetul Municipiului București proporționala cu ponderea populației Sectorului 1 în populația Bucureștiului. În total, cetățenii Sectorului 1 beneficiază în 2021 de un buget de 2,05 miliarde lei.
  • Bugetul din Oradea este puțin mai mare (2,1 miliarde lei). Pe cap de locuitor, bugetul Sectorului 1, inclusiv partea aferentă de la PMB, atinge 9000 lei/an, mai puțin decât la Oradea (10500 lei/an).

Analiză a costurilor de salubrizare, Sectorul 1 București vs. Oradea, realizată de echipa primarului Clotilde Armand

  • Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea.
  • Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea.
  • Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1.
  • Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 20 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de salubrizare stradală prezentate de operator în 2020 (excluzând serviciile prestate de terți: eliminare, concasare, sortare, tratare) se ridică la 165 milioane lei fără TVA, de peste 8 ori mai mult decât la Oradea.
  • În Sectorul 1 sunt colectate anual de la populație numai 172 mii de metri cubi de deșeuri, fata de 242 mii mc în Oradea. Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea.
  • În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) numai 1,13% din bugetul anual. În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1. Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: