luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2012

România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte stabilitatea statului, înaintea Ciprului şi după Bulgaria, ca urmare a presiunilor politice, economice şi sociale puternice, potrivit unui clasament al statelor eşuate (Failed States Index) realizat de organizaţia americană Fund for Peace, citat de Mediafax.

România are un scor general de 59,5 puncte, în scădere uşoară faţă de anul trecut şi s-a menţinut la nivel global pe poziţia 126, în categoria de state cu situaţie stabilă.

Indicele include 178 de state, clasificate în funcţie de 12 indicatori – sociali, economici şi politici privind presiunea asupra statului, pentru fiecare fiind acordat un punctaj între 1 şi 10, unde 10 reprezintă punctajul cel mai slab. Pentru prima oară este luat în calcul Sudanul de Sud, iar ţara cu cea maimare îmbunătăţire este Kârgâstan.

(Vezi Tabelul – AICI)


Somalia a rămas, pentru al cincilea an consecutiv, pe prima poziţie în clasamentul statelor eşuate, cu un punctaj de 114,9, nivel de alertă, potrivit orgnizaţiei americane Fund for Peace. Somalia este urmată îndeaproape de Congo, cu 111,2 puncte. Cel mai mult situaţia s-a agravat, în ultimul an, în Libia, care a scăzut cu 16,2 puncte faţă de acelaşi index din 2011.

Top zece cu situaţia cea mai proastă sunt: Somalia, Congo, Sudan, Ciad, Zimbabwe, Afganistan, Haiti, Yemen, Irak şi Republica Centrafricană.

Cel mai sigur stat din lume a rămas Finlanda, urmată de vecinii Suedia şi Danemarca. Toate cele trei state beneficiază de indicatori sociali şi economici foarte buni, la care se adaugă serviciile publice excelente, respectul faţă de drepturile omului şi justiţia performantă.

Cei 12 indicatori sunt presiunea demografică, mişcările masive de refugiaţi, grupurile cu comportament revanşard, plecarea cronică a populaţiei, dezvoltarea economică inegală, sărăcia şi declinul economic puternic sau sever, legitimitatea statului, deteriorarea progresivă a serviciilor asigurate de stat, încălcarea adrepturuilor omului şi implementarea legii, siguranţa populaţiei, ascensiunea unor elite divizate, precum şi intervenţia unor factori externi.


România are cel mai prost scor din UE la presiunea demografică, grupurile cu comportament revanşard, sărăcie şi declin economic puternic sau sever, deteriorarea treptată a serviciilor statului, respectiv încălcarea drepturilor omului şi implementarea legii.

De asemenea, Romania se află pe al doilea loc în UE la dezvoltare economică inegală şi lipsa de legitimitate a statului, în timp ce la intervenţia unor factori externi este depăşită doar de Bulgaria şi Cipru.

Grecia, unde situaţia generală se deteriorează din cauza crizei economice, se află pe poziţia 138. Declinul încrederii în stat şi capacitatea mai redusă a acestuia de a asigura servicii publice au amplificat presiunile sociale.

În Europa Centrală şi de Est, România (126) este statul cu cel mai redus nivel de stabilitate. O stabilitate mai ridicată decât România au Bulgaria (130), Letonia (136), Grecia (138), Ungaria (141), Estonia (143), Slovacia (144), Polonia (148), Lituania (149), Cehia (155), Slovenia (161) şi Austria (161).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: