fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Clasamentul indiferenţei: Topul miniștrilor după absorbția reală a fondurilor europene. Total: 3,7%

de Razvan Diaconu 19.10.2011

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, stă cel mai prost cu absorbția reală a fondurilor structurale și de coeziune, iar cea mai mare rată reală a absorbției o înregistrează ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, potrivit situațiilor până la 30 septembrie 2011 întocmite de Ministerul Afacerilor Europene. Clasamentul este, însă, unul al nerealizărilor: rata totală de absobţie este de aproape 3,7%.

Până la venirea lui Leonard Orban la MAEur, Guvernul a evitat să prezinte ratele reale de absorbție a fondurilor structurale, adică rambursările efective de bani făcute de Comisia Europeană în urma auditării proiectelor și analizării facturilor transmise de beneficiari.

Până acum, Guvernul a prezentat drept rată a absorbției fondurilor europene plățile interne către beneficiari, care cuprind bani de la bugetul național și avansuri date de Comisia Europeană României, dar pe care, în urma eventualelor corecții, statul român trebuie să le plătească înapoi la Bruxelles, dacă se găsesc nereguli la proiecte.

”Diferenţa dintre cele două tipuri de rate de absorbţie reflectă, de fapt, una din problemele majore ale implementării programelor operaţionale legate de ritmul lent în care beneficiarii contractelor de finanţare demarează, derulează contractele subsecvente şi solicită rambursarea cheltuielilor efectuate”, a recunoscut MAEur, într-un comunicat de presă.

Per totalul celor şapte programe operaţionale pe fonduri structurale şi de coeziune, România are o rată reală de absorbţie de 3,69%, adică 715,51 milioane de euro, iar plăţile interne către beneficiari au ajuns la 14,13%, adică circa 2,9 miliarde de euro în termeni nominali.

În total, România are la dispoziție aproape 20 de miliarde de euro prin fonduri structurale şi de coeziune în perioada 2007-2013, dacă poate să-i absoarbă prin proiecte corecte.

De remarcat la clasamentul fondurilor structurale este că Ministerul Economiei este în prima jumătate a clasamentului, însă a fost criticat de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, că la autoritatea sa de management sunt riscuri majore de pierdere a fondurilor europene, începând cu anul 2012.

De asemenea, la Ministerul Muncii, deși fostul ministru Ioan Botiș a fost lăudat pentru absorbția fondurilor europene (în ciuda problemelor sale de ”moralitate” în domeniu), este o mare discrepanță între plățile interne către beneficiari și rambursările efective de la Comisia Europeană.

Trebuie menționat că importante fonduri europene sunt atrase prin programele de preaderare sau prin programele de dezvoltare rurală și plățile directe pentru agricultori, care nu intră în acest clasament al programelor operaționale.

De asemenea, sunt ministere, ca Sănătatea sau Cultura, care nu gestionează fonduri europene.

Absorbția fondurilor europene este criteriu de bază pentru evaluarea miniștrilor, în vederea remanierii guvernamentale, însă deocamdată acest criteriu nu poate fi luat în calcul în cazul Sulfinei Barbu, de la Muncă, sau lui Leonard Orban, de la Afaceri Europene, pentru că au fost numiți în funcții în luna septembrie 2011, până la finalul căreia a fost întocmită situația programelor operaționale.

Clasamentul miniștrilor, după fondurile structurale:

1. Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea (numită la portofoliul dezvoltării din ianuarie 2010). Programul Operaţional Regional (POR) are o rată reală de absorbţie de 7,37% (274,56 milioane de euro) şi un nivel al plăţilor interne către beneficiari de 23,71% (933,95 milioane de euro).

2. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban (numit în 20 septembrie 2011). La PO Asistenţă Tehnică, rambursările de la Comisia Europeană sunt de 6,85% (11,65 milioane de euro), iar plăţile interne către beneficiari ating o rată de 11,27% (19 milioane de euro). Acest program operaţional este gestionat de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, care s-a aflat iniţial în subordinea Ministerului Finanţelor, din martie 2011 a trecut în coordonarea premierului Emil Boc, iar în prezent este la MAEur, sub conducerea secrectarului de stat Cătălin Vătafu.

3. Ministrul Economiei, Ion Ariton (numit în septembrie 2010). La POS Creşterea Competitivităţii Economice rata reală de absorbţie a fondurilor structurale este de 4,6% (117,49 milioane de euro), iar plăţile interne ajung la 14,06% (387,9 milioane de euro).

4. Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș (numit în 27 septembrie 2010). La Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative rata reală de absorbţie este de 4,73% (9,84 milioane de euro), iar plăţile interne către beneficiari sunt de 8,64% (18,83 milioane de euro).

5. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu (numită în 16 septembrie 2011). La POS Dezvoltarea Resurselor Umane rata reală de absorbţie este de 2,96% (102,92 milioane de euro) iar plăţile interne ajung la 22,72% (813 milioane de euro)

6. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu (numită în septembrie 2010). La POS Transport rata reală de absorbţie este de 2,49% (113,69 milioane de euro) iar plăţile interne sunt la 3,16% (141,4 milioane de euro).

7. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely (numit în ianuarie 2010). La Programul Operaţional Sectorial Mediu rata reală de absorbţie este de 1,89%, adică 85,35 milioane de euro, iar plăţile interne sunt la 11,09%, adică 519 milioane de euro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.10.2011

4 comentarii

 1. de-a dura lex
  19.10.2011, 8:18 am

  dar ministrul Educației?
  sau el nu are de absorbit fonduri europene?

 2. Regiunea Centru
  20.10.2011, 9:48 am

  Din pacate aceasta situatie va continua, indiferent de guvernare. Este o problema de mentalitate. Daca fondurile sint destinate populatiei care nu traieste in Bucuresti, atunci este un non-sens ca Bucurestiul sa se ocupe de validarea proiectelor. Cetatenii „sint blocati” la gandul ca orice ar face proiectele lor sint blocate de unii din ministere. Iar cei din ministere au o singura grija: cum sa primeasca cat mai multa mita.
  Logic ar fi ca decizia de validare pentru proiectele europene sa fie facuta de autoritati cat mai apropiate de cetatean, de exemplu Consiliile Regionale 🙂

  • Cristian Grosu
   20.10.2011, 9:58 am

   da, asa e logic – probabil că până la urmă acolo se va şi ajunge. dar acolo apare o altă problemă: războaiele locale din pestriţele consilii locale de tot felul, care blochează uneori, fără justificare şi argument, atare proiecte. borbely, de exemplu, stă cel mai rău, dar, pe de lată parte, avem informaţia că vina pentru acest ultim loc nu îi aparţine în întregime, proiectele de mediu sunt foarte disputate pe plan local în ce priveşte la cine trebuie să ajungă acele contracte – şi autorităţile locale se blocheazîă unele pe altele. e trist, dar în multe situaţii chiar aşa stau lucrurile.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul anunță că peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză

Vladimir Ionescu

Guvernul a anunţat sâmbătă că peste 5 milioane de persoane (aproximativ 25% din populație) au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză. Această ţintă… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în MAE, încălcând o decizie a Biroului Național PNL

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Andrei Novac secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe împotriva deciziei Biroului Politic Național al PNL, au declarat, sâmbătă,… Mai mult

Europa

Israelul acuză Iranul de atacul din Marea Oman soldat cu moartea unui român şi a unui britanic

Razvan Diaconu

Israelul acuză Iranul de faptul că se află la originea atacului din Marea Oman împotriva petrolierului M/T Mercer Street, soldat cu moartea a doi membri… Mai mult

Stiri

Coronavirus în România: 156 cazuri noi și 3 decese în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

De vineri până sâmbătă, în România s-au înregistrat 156 de cazuri noi de infectare cu Covid din peste 31.000 de teste procesate. De la ultimul… Mai mult

Europa

Grecia a intrat pe ”lista roșie” – CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic

Razvan Diaconu

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat  lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Grecia a fost inclusă pe lista roşie, ca urmare a creşterii… Mai mult

Europa

SUA anunță concedierea forțată a personalului angajat pe plan local în Rusia

Razvan Diaconu

Departamentul de Stat a anunţat vineri că autorităţile ruse obligă Statele Unite să concedieze cetăţenii ruşi angajaţi de misiunile sale diplomatice din Rusia. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Eurostat: Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Razvan Diaconu

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a reflectat asupra pieţei… Mai mult