Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din Uniunea Europeană, fără permisiunea celorlalte 27 de state ale blocului comunitar, a decis luni Curtea de Justiție a UE.
Decizia a fost luată pe o sesizare a unui grup de politicieni anti-Brexit care au contestat atât poziția guvernului britanic, cât și a UE în această chestiune.
Hotărârea atrage însă atenția că orice decizie în acest sens „trebuie să urmeze procesul democratic,” adică să fie aprobată în Parlament.
Un stat poate renunța la decizia de a ieși din UE pe perioada de doi ani până la intrare în vigoare a acordului de părăsire a blocului comunitar. Dacă perioada de doi ani se extinde, intervalul în care se poate renunța la retragere se lărgește corespunzător, conform deciziei CJUE de luni.
Ieșirea și procedurile pentru aprobarea Acordului de divorț dintre cele două părți continuă însă, iar Theresa May a explicat de mai multe ori că rămânerea în Uniune sau un nou referendum sunt excluse.
Decizia CJUE vine la începutul unei săptămâni decisive pentru premierul britanic Theresa May, care va încerca să salveze atât acordul privind Brexit-ul, ameninţat să fie respins printr-un vot istoric marţi în parlamentul de la Londra, cât şi viitorul său politic în Downing Street 10.
Membrii Camerei Comunelor se vor pronunţa marţi seară asupra „tratatului de retragere” a Regatului Unit din Uniunea Europeană, negociat dur timp de 17 luni cu Bruxelles-ul, dar foarte criticat de ambele tabere.
Primele trei zile de dezbateri în faţa Camerei Comunelor au avut loc săptămâna trecută, guvernul conservator condus de Theresa May fiind obligat să depună luni şi marţi ultimele eforturi pentru a încerca să convingă deputaţii britanici că textul acordului este bine fundamentat, însă şansele de a reuşi acest lucru sunt reduse.
În absenţa unei schimbări, ”suntem decişi să votăm contra acordului, la fel ca numeroşi alţi colegi”, a avertizat deja Nigel Dodds, unul dintre cei zece deputaţi din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), al căror sprijin este indispensabil conservatorilor britanici pentru a atinge majoritatea absolută.
Premierul May a atenţionat în legătură cu consecinţele pe care le-ar avea respingerea acordului. ”Acest lucru ar însemna o gravă incertitudine pentru ţară, cu un risc real de a nu avea un Brexit sau de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord”, a spus şefa guvernului britanic.