vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 noiembrie, 2018

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe (foto), a transmis Comisiei Europene precum şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul administrativ judeţean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj.

Guvernul a blocat practic demersurile de finanțare europeană a spitalelor regionale și insistă pe ideea realizării acestora în regim PPP. Oficiali ai Palatului Victoria au afirmat că realizarea obiectivelor cu fianțare europeană costă România mult mai scump decât un PPP.

Demersul oficialilor clujeni apare la o lună după ce patru județe din vestul țării (Cluj, Arad, Timișoara și Oradea) au decis, sătule să tot aștepte după împlinirea promisiunilor oficiale, înființarea unei alianțe ce va solicita la Bruxelles finanțarea unor proiecte majore care să interconecteze cele patru județe.


”Această solicitare este o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul şi în actualul mandat la conducerea Consiliului Judeţean, cât şi în calitate de senator de Cluj, pentru construcţia acestui obiectiv medical de o importanţă strategică. Consider că expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură precum şi capacitatea noastră financiară şi instituţională au fost deja dovedite de fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaţionale şi de sănătate”, este citat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, într-un comunicat de presă transmis de News.ro.

Potrivit solicitării adresate comisarului Corina Creţu şi conducerii AMPOR din cadrul MDRAP, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj cere modificarea Programului Operaţional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătăţii, ca şi aplicant eligibil, cu unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse.

”O asemenea modificare este necesară întrucât, potrivit POR 2014 – 2020, se prevede în mod expres ca activităţile privind spitalele regionale de urgenţă să aibă ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, cel ale cărui demersuri au înregistrat, până în prezent, progrese minime. Realizată în regim de urgenţă, iniţiativa va permite Consiliului Judeţean Cluj să demareze toate procedurile de realizare a acestui proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare, au transis reprezentanţii CJ Cluj.

În prezent, în judeţul Cluj funcţiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate şi care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, în ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgenţă a crescut la nivelul judeţului de cel puţin 3 ori datorită pacienţilor care provin din judeţele limitrofe.


PSD are trecut în programul de guvernare realizarea a opt spitale regionale, Comisia Europeană având în plan finanțarea a 3 spitale regionale în România în actualul exercițiu financiar multianual, unul dintre acestea fiind cel din județul Cluj.

Autoritățile române întârzie de doi ani finalizarea dosarelor și a procedurilor în vederea accesării de fonduri europene pentru realizarea acestor obiective.

Recent, PSD a început să promoveze ideea realizării spitalelor regionale în regim PPP. Chestiunea a generat o dispută între consilierul guvernamental Darius Vîlcov și comisarul Corina Crețu legată de costurile acestor proiecte.

Corina Crețu a solicitat public, în repetate rânduri, ca Guvernul României să avanseze dosarele de finanțare pentru spitalele regionale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: