joi

28 martie, 2024

13 februarie, 2017

Ordonanțele de Urgență 13 și 14 (de dezincrininare a abuzului și de abrogare a dezincriminării) au ajuns la Parlament, unde urmează să fie judecate mai întâi în Comisiile de specialitate.

După emiterea lor de către Florin Iordache în calitate de ministru al Justiției, ele vor avea nevoie și de avizul aceluiași Florin Iordache, întors, după demisie, în Comisia Juridică de la Cameră.

Comisia juridică a Senatului discută, luni, după ședința plenului, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.14/2017, astfel încât acesta să intre marți în plenul Senatului, declară președintele Comisiei, Șerban Nicolae.


Procedura de urgență trebuie aplicată și OUG 13, despre care senatorul PSD Șerban Nicolae afirmă că toată lumea reclamă ”să facă obiectul unei dezbateri ample cu toate forurile implicate”.

Comisia de constituționalitate a Senatului a dat luni aviz favorabil pentru respingerea OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale. De asemenea, comisia a dat aviz favorabil Ordonanței 14 care abrogă OUG 13.

Cele două ordonanțe, după primirea raportului din partea Comisiei juridice, urmează să fie dezbătute și votate în plenul Senatului (probabil marți), în calitate de primă Cameră sesizată.

Asta nu înseamnă, însă, că lucrurilor vor rămâne certamente așa. Cele două acte sunt apoi trimise Comisiei juridice de la Camera Deputaților, unde vor fi analizate inclusiv de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, inițiator al OUG 13, care a generat ample proteste de stradă și reacții tranșante ale partenerilor internaționali ai României.


Florin Iordache a fost ales deputat și a fost, până pe 4 ianuarie 2017, președinte al Comisiei Juridice. După plecarea sa la Guvern, poziția de președinte al Comisiei a fost preluată de Eugen Nicolicea. Iordache este în continuare membru al comisiei și ar putea revendica, odată cu reluarea mandatului de deputat, șefia acestei comisii.

Președintele PSD Liviu Dragnea a cerut, săptămâna trecută, vineri, ca parlamentul să aprobe în procedură de urgență proiectul de lege de aprobare a OUG 14 și proiectul de lege de respingere a OUG 13.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: