Economia României funcționează la trei sferturi din capacitate în prezent, reiese din calculele analiștilor BCR, care anticipează o creștere modestă a activității în ultimul trimestru din 2020.
”Minimul a fost undeva în aprilie, când economia a funcționat cam la 26%, deci cam la un sfert față de o lună normală pre-criză. Pe măsură ce s-au ridicat restricțiile, am avut o revenire spre două treimi din capacitatea normală. În ultimele luni, viteza de revenire a fost ceva mai lentă, iar spre final de septembrie am avut chiar o inversare de trend. Acum economia funcționează cam la trei sferturi din capacitate”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-șef BCR, în cadrul unei videoconferințe.
Din calculele sale, orice lună plină în care economia este închisă se traduce prin tăierea unui punct procentual din creșterea economică anuală.
Specialistul BCR anticipează o contracție a economiei locale de 4,7% din PIB în 2020, estimare ușor mai optimistă decât consensul pieței, de -5,2% din PIB. Pe de altă parte, ritmul revenirii pare a se fi temperat spre sfârșitul anului.
”Pentru T4 deocamdată nu avem nicio dată cu frecvență ridicată. Dacă ne uităm pe componentele indicatorilor de încredere, putem observa că trendul pozitiv se menține în tot ce ține de indicatori soft, forward looking, dar este un avans destul de moderat. Aș spune că trimestrul la trimestru, în scenariul nostru de bază avem un avans marginal în T4 față de T3. În scenariul de bază nu avem incluse măsuri restrictive în nicio lună din T4”, a precizat Ciprian Dascălu.
Indicele activității economice realizat de BCR cuprinde șase indicatori cu frecvență zilnică: starea pieței muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/ încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de șomaj de pe Google Trends), indicele activității pentru economia germană (calculat ca o medie între consumul de electricitate și numărul de kilometri parcurs de camioanele transportatoare de mărfuri), consumul de electricitate, nivelul poluării aerului, indicele tranzacțiilor cu cardul BCR și mobilitatea către locurile de muncă.
România, prinsă într-o situație nefavorabilă
Economistul BCR a atras atenția că România a fost prinsă de criza COVID-19 într-o situație mai puțin favorabile, nivelul ridicat al deficitelor gemene la sfârșitul lui 2019 punând lupa pe economia locală.
”Cu toate că ar trebui să avem politici anti-ciclice, de stimulare a economiei, din păcate nu se poate amâna consolidarea fiscală, dată fiind presiunea din zona costurilor de finanțare și inclusiv din profilul datoriei publice ca raport din PIB”, a precizat Ciprian Dascălu.
El a subliniat faptul că problema esențială a deficitului bugetar o reprezintă nivelul cheltuielilor publice ”rigide” din buget, cheltuieli care nu pot fi reduse.
Dacă ne uităm la acest raport (al cheltuielilor rigide, cu pensii, salarii etc față de veniturile din impozite și contribuții, n.r.) este deja aproape de 100% – a ajuns la 96%. E greu de crezut că se va ajusta numărătorul. Cel mai probabil se va urmări creșterea numitorului (a veniturilor, n.r.). Din perspectiva colectării taxele, dat fiind decalajul TVA, ar fi loc de creștere”, a explicat economistul BCR.
Agențiile de rating vor amâna deciziile pe 2021
Dilema bugetară ar putea fi rezolvată dacă România ar lucra la creșterea colectării TVA. Un nivel al colectării similar cu cel din Polonia sau Bulgaria ar aduce venituri suplimentare de 3% din PIB.
”Partea rigidă a cheltuielilor bugetare este și în atenția agențiilor de rating care sunt îngrijorate de profilul de creștere al datoriei publice și inclusiv a cheltuielilor cu dobânzilor. România plătește un cost pentru aceste deficite gemene. În monedă locală, statul român se împrumută de aproape trei ori mai scump decât Polonia. Ține foarte mult de poziția fiscală. (…) În 2016, ne împrumutam la dobânzi similare cu Polonia. Avem cam aceleași perspective de creștere.
Ciprian Dascălu se așteaptă la o ușoară scădere a costurilor de finanțare pe termen mediu, respectiv până în 2023.
Cu privire la deciziile de rating ale marilor agenții, așteptate la sfârșitul acestei luni, economistul BCR anticipează că acestea vor fi amânate până după alegeri.
”Cred că vor amâna orice decizie de rating până în 2021, dar agențiile vor aștepta de la Guvernul României, indiferent care va fi compoziția și culoarea sa politică, vor aștepta să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu și lung, cu o țintă precisă pentru a ține sub control cheltuielile rigide și a inversa la un moment dat tendința de creștere a datoriei publice ca nivel din PIB”, a explicat el.