27 ianuarie, 2023

YouTube video

Julia Leferman, membru al Directoratului RetuRO, este convinsă că termenele de operaționalizare a SGR și de atingere a țintelor impuse vor fi respectate, în pofida perioadei de implementare scurte și a provocărilor implicate de o asemenea structură. Îți prezentăm cele mai importante declarații făcute în Conferința CDG ”Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reciclarea materialelor din industrie” de pe 26.01.2023.

„Este cel mai mare proiect pe mediu pe care-l implementează România și va fi cel mai mare pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Julia Leferman, care este și director general al Asociaţiei Berarii României.

Până la sfârșitul lunii februarie, operatorii economici se înregistrează în platforma special creată, dar simultan, spune Julia Leferman, ”se derulează în paralel mai multe tipuri de activități, pentru că timpul de implementare a sistemului este foarte strâns”.


Configurația folosită pentru sistemul administrat de RetuRO a fost dezvoltat după studierea și analizarea unor exemple de bune practici funcționale din piețe unde sistemul de garanție – returnare funcționează cu succces, cu rate de colectare de cel puțin 90%. „Același obiectiv îl urmărim și pentru România”, a declarat Julia Leferman.

Din luna august a anului trecut, când Guvernul a acordat licența de operare pentru compania RetuRO, a fost realizată platforma ce permite înregistrarea operatorilor economici care au obligația de a se înrola în proiect.

Pe baza datelor furnizate, referitoare la cantitățile puse în vânzare și tipologia ambalajelor, RetuRO va face o analiză cu privire la cantitățile de ambalaje generate pe teritoriul României, locațiile unde se generează fluxul cel mai mare de astfel de ambalaje și, astfel, va lua o decizie informată în ceea ce privește modul de organizare a infrastructurii fizice cu care sistemul operează, a explicat Julia Leferman.

Aceasta a spus că vor exista cinci – șase centre regionale ale RetuRO, în funcție de datele transmise de cei înregistrați în sistem, care vor asigura preluarea, numărarea, compactarea, sortarea ambalajelor și pregătirea lor pentru a fi trimise către reciclare.


În funcție de evoluția datelor din teren vor putea fi aduse rapid ajustările necesare sistemului.

Platforma intermediară este necesară și pentru a asigura un sistem logistic de preluare a ambalajelor de la comercianți într-un timp optim, care să nu le încarce activitatea, mai ales dacă vorbim despre micii comercianți, care ar putea avea probleme cu spațiile de depozitare.

În final, „toți producătorii vor trebui să eticheteze pe produsele lor sigla SGR și codul de bare, ceea ce presupune că există o relație contractuală cu RetuRO”, spune Julia Leferman. „Este o responsabilitate de piață, unde toți suntem implicați, într-o formă sau alta”, conchide ea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: