cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Congresul PSD / Marcel Ciolacu, reales președinte și candidat pentru Cotroceni; noile nume de la vârful PSD

24 august, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a fost reales președinte al PSD, prin votul a 2.253 din cei 2.380 de delegați prezenți sâmbătă la congresul principalei formațiuni politice din România. Pentru prima oară, social-democrații și-au ales conducerea prin vot electronic.

La congres s-a votat, cu 2.257 de voturi, și desemnarea lui Marcel Ciolacu drept candidat al PSD la alegerile prezidențiale.

Alături de Marcel Ciolacu au fost şi membrii noii conduceri a PSD:

  • secretar general – Paul Stănescu

  • preşedintele Consiliului Naţional – Mihai Tudose

  • prim-vicepreşedinţi: Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă

  • vicepreşedinţi pe domenii: Florin Jianu – Antreprenoriat, IMM-uri şi Mediul de Afaceri; Lia Olguţa Vasilescu – Muncă şi Protecţie Socială; Gheorghe Şoldan – Dezvoltare Regională şi Locală; Gabriel Zetea – Administraţie şi Infrastructură; Vasile Dîncu – Afaceri Europene; Victoria Stoiciu – Relaţia cu ONG-uri şi Dialog Civic; Mihnea Costoiu – Educaţie şi Cercetare; Elisabeta Lipă – Sport.


Gabriela Firea nu s emai regăsește în conducerea partidului.

Programul economic

  • „România viitorului înseamnă în primul rând o ţară puternică economic. Prima direcţie strategică va fi industria. Reînnoirea României va începe cu reindustrializarea ţării. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice şi industriale din Europa. Acesta trebuie să fie planul nostru de ţară: industrie – producţie – export”.

  • „Avem nevoie de oţel românesc, de alte materiale de construcţie, pentru a construi autostrăzi şi locuinţe cu produse româneşti. Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrăşăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în ţară. Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente. Vorbim de un program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta! Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României”.

  • „Trebuie să atragem investiţii mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Vom acorda pachete de ajutor de stat şi garanţii pentru investiţii Greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puţin trei investiţii de această mărime în fiecare an. Şi doar firmele care îşi îndeplinesc ţintele stabilite prin contract vor primi bonificaţii fiscale”.

  • „Avem nevoie să investim masiv în energie curată. Asta înseamnă facturi mai mici pentru oameni şi mai multă competitivitate pentru marea industrie. Asta va însemna automat şi o reducere a cheltuielilor statului. Vom adopta programul ‘Zero costuri cu utilităţile’ pentru spitale, şcoli şi grădiniţe. Toate aceste instituţii îşi vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi solare prin programe de stat. Îmi doresc să investim în cercetare. România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piaţa semiconductorilor”.

  • „Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri”.

  • „Vom creşte în continuare alocările pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor. În paralel, firmele care fac export vor fi susţinute prin bonificaţii fiscale. Totodată, trebuie să dezvoltăm serviciile medicale şi de educaţie, printr-un sistem avantajos de deduceri din impozitul pe salarii. Trebuie să ne gândim serios şi la Turism. Avem o ţară extraordinară, începem să avem autostrăzi şi şosele moderne. Trebuie să folosim tot acest potenţial”.

  • „Vreau să fiu clar: susţin necondiţionat protejarea spaţiilor verzi! Am susţinut centura verde a Bucureştiului şi Via Transilvanica. Dar vă reamintesc că excesele şi extremele sunt dăunătoare. Nu putem să protejăm clădiri dezafectate sau terenuri virane. Acelea nu sunt centuri verzi, sunt centuri gri. Murdare, toxice şi uneori aflate chiar în inima oraşelor. Trebuie să schimbăm legile în beneficiul oamenilor pentru a putea reconstrui aceste spaţii, pentru a face locuinţe la preţuri accesibile pentru tineri. Şi pentru a creşte noi comunităţi. Putem avea şi clădiri noi şi parcuri multe, ele nu se exclud. Doar trebuie să proiectăm inteligent”.

  • „Avem nevoie de onestitate de ambele părţi. Statul nu mai poate decide creşteri de taxe peste noapte, dar toţi trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare. Nu doar cei corecţi, ci toţi! Şi mai este ceva – pentru ca investitorii să aibă încredere, să vină să dezvolte afaceri în România trebuie să aibă certitudinea că banii lor sunt în siguranţă. Asta înseamnă să avem un stat de drept deplin funcţional, cu pârghii şi mecanisme eficiente de control între puterile statului. Iar instituţiile care aplică legea să continue să îşi facă datoria. Voi avea, ca şi până acum, toleranţă zero pentru cazurile de corupţie şi pentru încălcarea drepturilor omului”.

Premierul Ciolacu, atacuri dure la adresa ultimilor doi preşedinţi

Marcel Ciolacu a susținut un discurs plin de atacuri la adresa ultimilor doi președinți – Traian Băsescu și Klaus Iohannis – și a partemerilor de coaliție – PNL.

De altfel, majoritatea liderilor care s-au adresat delegaților i-au criticat pe liberali.

”România are nevoie de un președinte care să înțeleagă că puterea trebuie împărțită, nu acaparată de un singur om sau un singur partid”, a spus Ciolacu, adăugând că a învățat acest lucru de la Paul Stănescu, care l-a avertizat că cine a vrut toată puterea în PSD a sfârșit-o rău.

Despre un alt fel președinție

  • „Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de preşedinte.  Avem generaţii întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce şi-au trăit copilăria şi adolescenţa, între un preşedinte turnător şi un preşedinte absent.  Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul. În loc să îi blamăm superior,  eu vă rog, mai bine le dăm o alternativă corectă.  Trebuie să le spunem că, în ultimii 20 de ani, dispreţul, sfidarea şi nepăsarea faţă de oameni au fost accidente ale istoriei! Trebuie să le spunem că instituţia prezidenţială nu este nici un malaxor de tocat vieţi şi nici o agenţie de turism personală!  Trebuie să le spunem că democraţia nu se conjugă niciodată cu verbul a ”urî”.  Ura este barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască”.

  • „Ura indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară”, iar tinerii trebuie să vadă că merită „să lupţi pentru ceva, nu împotriva cuiva”. 

  • „Avem nevoie de un preşedinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid, iar paltonul prezidenţial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un preşedinte care să muncească alături de oameni pentru bunăstarea lor, pentru a reda speranţa şi încrederea oamenilor în binele comun. Timp de 20 de ani, preşedintele a devenit, dintr-un simbol al speranţei doar o sursă de frustrare în societate. Acesta este adevărul! Vi s-a promis, mai întâi, că o să ”trăiţi bine”. Apoi, vi s-au tăiat salariile şi pensiile. După 10 ani, vi s-a promis o ”Românie educată”. Şi aţi primit un sistem de educaţie eşuat, în care copiii sunt mai expuşi la droguri decât la carte. Adevărul este că onestitatea faţă de cetăţeni a lipsit de la tribuna prezidenţială în ultimii 20 de ani. Am avut preşedinţi cărora nu le-a păsat deloc de oameni”.

  • „După 20 de ani, România are nevoie de un preşedinte care să arate respect pentru funcţia publică, un preşedinte pentru care Constituţia nu este o carte oarecare, ci legea fundamentală care îi ghidează orice acţiune. (…) România nu trebuie să mai aibă un preşedinte care îi împarte pe români în buni şi răi, între cei de aici şi cei de peste hotare, între cei de stânga şi cei de dreapta, între tineri şi pensionari, între public şi privat, între săraci şi bogaţi”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: