sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 septembrie, 2020

FOTO: bekunews.com

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări.

Armenia a decretat legea marțială și mobilizarea generală. Și Nagorno-Karabakh, regiunea separatistă din Azerbaidjan, dar condusă de etnici armeni, a declarat legea marțială, potrivit Reuters.

Instabilitatea din Caucazul de Sud îngrijorează, căci pe acolo trec conductele care duc petrolul și gazele din regiune spre piețele globale.

Turcia îndeamnă la nesupunere civică în Armenia


Ciocnirile îi îngrijorează cu atât mai mult pe diplomați, cu cât președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că solidaritatea Turciei cu Azerbaidjanul.

Recep Erdogan a cerut pe Twitter poporului armean să se opună liderilor săi despre care a spus că îi „atrage într-o catastrofă”, după o convorbire la telefon cu președintele azer Ilham Aliyev.

Președintele turc a acuzat Armenia că ar fi “cea mai mare amenințare la adresa păcii din regiune” și a adăugat că reacția internațională la conflict a fost insuficientă.

Armenia nu a răspuns încă la acuzațiile Turciei.

Evoluția situației – „tulburătoare”


Rusia a cerut încetarea focului, iar Papa Francisc s-a grăbit să ceară celor două părți să revină la masa tratativelor.

Franța, mediatoarea conflictului alături de Rusia și Statele Unite în cadrul Grupului de la Minsk, a cerut și ea încetarea imediată a ostilităților.

„Evoluţia situaţiei dintre Armenia şi Azerbaidjan, pe linia de contact, este tulburătoare. România face apel către ambele părţi pentru dezescaladarea conflictului şi pentru reluarea dialogului politic, în scopul de a găsi soluţii exclusiv prin mijloace paşnice, în cadrul legii internaţionale”, a declarat ministrul de Externe român Bogdan Aurescu, duminică, citat de  Agerpres.

Armenia (majoritar creștină) a acuzat Azerbaidjanul musulman că a lansat atacuri aeriene și de artilerie asupra Nagorno-Karabach. Azerbaidjan a spus că a răspuns la bombardamentele armene și că a preluat controlul a până la șapte sate, dar Nagorno-Karabakh a negat acest lucru. Ambele tabere au raporta victime.

Conflictul dintre cele două țări este vechi din 1990. Un acord de încetare a focului a fost încheiat în 1994, dar cele două țări se acuză permanent de încălcarea acordului și periodic au loc ciocniri violente, cele mai recente  – în 2016 și 2014

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: