Cine-şi asumă eşecul sistemului de control al frontierei? În scandalul privind vameşii şi poliţiştii de frontieră corupţi de la Vama Siret (cei 53 de poliţişti şi vameşi arestaţi sau reţinuţi săptămâna trecută) nu a căzut niciun nume greu din poliţia de frontieră sau din Autoritatea Vămilor.
Problema care se pune este însă tocmai cea a responsabilităţii. Pentru că lucrurile stau aşa: se poate lua mită în mod generalizat, de către zeci de persoane şi în valoare de sute de mii de euro fără ca şefii vameşilor sau a poliţiei de frontieră să ştie?
O tonă de huilă extrasă costă 75 de euro, dar este vândută cu 53 de euro. Costul de producţie al huilei din Valea Jiului este cu 40% mai mare comparativ cu preţul de vânzare către termocentrale. Cei aproape 9.000 de oameni ai Companiei Naţionale a Huilei duc în spate prin cărbunele pe care-l scot două termocentrale ineficiente, despre care specialiştii spun că se pot închide fără probleme pentru sistem chiar mâine. Costul social este însă prea mare, cred autorităţile. Care sunt soluţiile pentru ca miliarde de dolari să nu mai fie îngropate în adâncuri, la fel ca în ultimii 20 de ani? (Ziarul Financiar)
Surse: Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiţă să candideze la şefia PDL. Perspectiva candidaturii lui Vasile Blaga la şefia PDL îl nelinişteşte pe Traian Băsescu, preşedintele căutând de zor soluţii pentru a-l contracara pe fostul ministru de Interne. Conform unor surse din PDL, Băsescu i-a cerut primarului Sectorului 3 Liviu Negoiţă să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor. (Gândul)
Reforma Sănătăţii: când va scăpa România de operaţii făcute la lanternă. Ministerul Sănătăţii a luat, recent, decizia de a comasa şi reprofila spitalele din România, motivând că spitalele mici epuizează inutil resurse de care spitalele mari duc lipsă. Este această reformă suficientă pentru a rezolva problemele din spitale? (Gândul
Operaţiunea „SMS din Emirate”. Cum am prins în capcană 118 parlamentari. 460 de deputaţi şi senatori s-au trezit, în acelaşi timp, cu un mesaj capcană trimis de un jurnalist RL care se dădea drept un investitor străin ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul României a picat testul. (România liberă)
40.000 de maşini răpite în 2010 cu acte în regulă. Conduse de personaje dubioase, protejate de contracte și de hotărâri halucinante ale unor consilii locale, firmele de ridicări auto s-au dovedit cea mai profitabilă afacere a crizei. Patronii lor continuă să încaseze sume exagerate de la automobiliștii care suferă de lipsa locurilor de parcare și care n-au găsit încă leac în justiție împotriva acestei calamități. (Capital)