vineri

26 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2019

Bernd Fabritius, primul român ales în Bundestag

Într-un interviu RFI, Bernd Fabritius, însărcinatul Guvernului german pentru minorităţi naţionale, a declarat că Executivul României nu este deloc pregătit pentru președinția Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, a spus oficialul german, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui „să stea în capul mesei”, în acest mandat de șase luni.

Cunoscut drept un critic al actualei coaliții de la București, care se îndepărtează de valorile europene, în opinia sa, Bern Frabritius a explicat în inetrviu de ce nu o consideră potrivită pe Viorica Dăncilă să dețină poziția din „capul mesei” în perioada președinției rotative:

Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE.


Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european.

Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE.

Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, Bernd Fabritius, este născut la Sibiu şi e cunoscut a fi, potrivit presei locale, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis.

El s-a născut la Agnita în 1965 şi în 1984 a emigrat cu părinţii în Bavaria, la Waldkraiburg.


În anul 2007, Fabritius a fost ales preşedinte al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania. La alegerile din 2013 a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din landul Bavaria şi a obţinut un loc în Bundestag.

Bernd Fabritius a mai criticat oficialii guvernamentali din România, solicitând, în februarie 2017, într-un declaraţie pentru DW, ca acordarea fondurilor europene pentru România să fie verificată imediat şi acuzând atunci Executivul că încalcă principii fundamentale ale statului de drept.

În iunie 2018, el s-a declarat îngrijorat de decizia Curţii Constituţionale cu privire la un conflict instituţional între Preşedinţie şi Guvern, referitor la revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, transmiţând, ca părere personală, că revocarea a fost cerută în baza unor interese individuale din partea partidului aflat la guvernare.

Replica ministrului român de Externe: Nu are calitatea instituțională de a aprecia „cine ar trebui să stea în capul mesei

Ministrul de Externe a reacționat printr-un comunicat în care încearcă să pună punct acestor critici attrăgând atenția că niciun oficial străin nu are dreptul să se exprime pe acest subiect.

Prezentăm integral comunicatul:

Suntem surprinși de declarația domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliți în Germania.

Domnul Fabritius nu are calitatea instituțională de a aprecia „cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?”.

Nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință în ceea ce privește un proiect de țară care se dorește a fi implementat în cele mai bune condiții, cu participarea tuturor factorilor de decizie și a tuturor instituțiilor statului, conform prevederilor Constituției României.

Totodată, reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce privește colaborarea instituțională și exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă și lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească.

Eforturile instituționale angrenate în acest sens pe parcursul Președinției României la Consiliul UE au fost și se mențin orientate către obiectivele comune, mai ales promovarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene și consolidării rolului Uniunii la nivel internațional. Îmbunătățirea solidarității și coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu și un efort coordonat al tuturor actorilor relevanți în acest context.

Suntem convinși că partenerii noștri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune și la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: