La obiect

Inflația a intrat conjunctural în coridorul țintă: 3,49%. Ce și cum s-a scumpit

Cu 3,49%, indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a reintrat la limită în coridorul țintă de 2,5% plus/minus 1%, după ce prețurile au… Mai mult

13.10.2019

Chestiunea

Ce rămâne după guvernele Dragnea-Tăriceanu: scurt bilanț al facturilor care urmează a fi decontate

Politicile publice ale ultimilor trei ani, de stimulare a creșterii economice prin consumul pe datorie au avut un preț. Au fost majorate veniturile populației (creșterea… Mai mult

10.10.2019

Evenimentul

Demiterea guvernului Dăncilă: Urgențele în suspensie și ce urmează pentru România

  Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție fiind adoptată joi de Parlament, cu 238 voturi pentru (cu 5 mai… Mai mult

10.10.2019

La obiect

August 2019 – Exporturile, la cel mai scăzut nivel din acest an. Se cronicizează deficitul lunar la mașini și echipamente

  Deficitul comercial pe luna august 2019 a fost de 1.365,4 milioane euro, cu 2,5% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului trecut și… Mai mult

10.10.2019

Cronicile

Cifre preliminare: Referendum invalid / Traian Băsescu, aproape de Cotroceni : Există și un referendum valid – monocameralul cu 300 de parlamentari

de Razvan Diaconu 30.7.2012

UPDATE, luni, ora 10,00 /Biroul Electroral central a anunțat luni dimineață la ora 10,00 că, după numărarea voturilor a circa 97% din centrele de votare, prezența la vot a fost de 46,13%.
*
Referendumul din 29 iulie de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte va fi invalidat, după cum arată datele preliminare anunțate de Biroul Electoral Central (BEC) duminică noapte.

Potrivit cifrelor preliminare anunțate la ora 00,30 și valabile pentru ora 23,00 (a închiderii urnelor), s-au prezentat la vot 45,92% din persoanele înscrise în listele electorale, fapt care înseamnă invalidarea referendumului. Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie valid, era necesară prezența la vot a 50% plus unu din numărul total de persoane cu drept de vot.

Cifra anunțată de BEC este supusă unei marje de eroare de +/- 3%.

Potrivit exit-poll-urilor comandate de Realitatea TV și Antena 3, circa 86% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar circa 14% au votat împotrivă.

Atât USL cât și PDL au început numărătoarea paralelă.

Declarațiile care au urmat după anunțarea datelor de către BEC și după publicarea exit-poll-urilor arătau, duminică seara, atât intențiile și strategia lui Traian Băsescu din următoarele săptămâni, cât și resemnarea liderilor USL Crin Antonescu și Victor Ponta.

Traian Băsescu: Avem și un referendum valid: cel pentru parlament unicameral și cu 300 de parlamentari

 • Prin modul în care s-au manifestat românii au consolidat ideea că România nu mai poate reveni la o societate condusă după bunul plac, fără reguli şi la o societate în care un grup de politicieni decid soarta românilor.
 • Românii şi-au decis astăzi ei înşişi soarta, nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari, în numele puşcăriabililor.
 • Am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, trebuie anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa poporului ei
 • Sunt conştient că sunt nemulţumiri generate de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani şi am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa pentru a trece mai departe peste perioada de criză şi pentru a reuşi în procesul de integrare în lumea civilizată. Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o să încerc să asigur, să generez un sentiment de împăcare în societate.
 • Acerst referendum este invalidat. Dar mai există un referendum, valid, prin care românii au acceptat parlament unuicameral cu un număr de 300 de parlamentari. Pentru acel referendum vom lupta în continuare.

Crin Antonescu: Așteptăm rezultatele oficiale, vom respecta decizia CCR

 • Nu avem niciun fel de dubiu atunci când spunem că România a dovedit pe deplin astăzi că este o ţară pe deplin democratică, o ţară ai cărei cetăţeni înţeleg sensul democraţiei, o ţară ai cărei cetăţeni într-o categorică majoritate în realitate înţeleg să-şi exercite drepturile fundamentale şi să participe la ceea ce înseamnă decizie democratică.
 • Vom aştepta cu toţii în mod democratic, civilizat rezultatele oficiale de la BEC. Vom aştepta şi vom respecta cu toţii decizia Curții Constituționale. Vom avea până la urmă un rezultat sau altul la acest referendum.
 • Rezultatele nu sunt definitiv cunoscute, dar ceea ce am putut vedea cu toţii, toţi cei care sunt preocupaţi sau îndoiţi de calitatea democraţiei din România a fost un cetăţean român conştient de drepturile şi obligaţiile sale, hotărât să spună prezent la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei ţări.
 • Într-o situaţie în care acest referendum a fost boicotat de PDL şi însuşi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, pe de-o parte, UDMR şi marea parte a cetăţenilor de origine maghiară, a unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetăţenii români într-o majoritate indiscutabilă, pe care o cunoaştem toţi, o majoritate reală, au răspuns chemării la referendum, într-un mod extraordinar prin amploarea, intensitatea şi corectitudinea comportării lor.
 • Dragi compatrioţi, indiferent care va fi rezultatul final şi oficial al acestui referendum nu mai avem niciun motiv să ne îndoim de noi înşine, de ţara noastră, de faptul că suntem un popor şi o ţară pe deplin europene în sensul democraţiei, capacităţii cetăţeanului de a-şi spune cuvântul atunci când este nevoie.

Victor Ponta: Felicit pe românii care au venit la vot

Premierul Victor Ponta a ţinut o declaraţie la Guvern, în care şi-a revendicat victoria la referendum, invocând faptul că circa 9 milioane de alegători s-au prezentat la vot, însă şi el s-a arătat resemnat cu neîndeplinirea cvorumului:

”Este o mare victorie pentru români. Să ai atât de multe milioane de români care vin la vot, cred că orice om politic care poate ignora vocea atâtor milioane de români este rupt de realitate.

Felicit milioanele de români care s-au prezentat astăzi la vot. Este o mare victorie pentru România să ai în jur de nouă milioane de români care vin la vot. Despre rezultat nu pot să vă spun decât că datele finale le vom avea în următoarele ore”.

Cum au votat provinciile

Invalidarea referendumului e rezultatul atât al boicotului la care au recurs simpatizanții PDL, cât și diferențelor de opțiune politică dintre diferitele regiuni ale țării.

Astfel:

Muntenia și Oltenia s-au remarcat printr-o participare masivă la vot, cu județe în care prezența a depășit 70%: Olt – 74,7%, Teleorman – 70,1%, Mehedinți, 70,4%, Giurgiu – 60,7%.

Județele cu populație maghiară au înregistrat cele mai scăzute rate de participare la vot: Harghita (11,56%), Covasna (20,60%), Satu Mare (28,23%), Mureş (33,96%), Arad (34,99%).

În București rata de participare a fost de 40,04%.

Presa internațională

BBC: Președintele român Traian Băsescu pare să fi supraviețuit referendumului pentru demiterea lui. Biroul electoral al țării a estimat rata de participare la 45,9%, ceea ce este sub pragul minimim de 50% pentru vaildare. Nick Thorpe, corespondent al BBC pentru Europa Centrală a declarat că temperaturile ridicate și cresterea neîncrederii în elita politică a determinat numărul scăzut al votanților la urne.

Reuters: Prezența scăzută la urne pentru referendumul de suspendare a președintelui român Traian Băsescu poate determina anularea eforturilor rivalilor săi de a-l suspenda.

CNN: Președintele român suspendat Traian Basescu a obținut victoria, duminică, după ce exit-polurile au indicat o prezență scăzută a votanților la urne.

Euronews: In timp ce sondajele de opinie arată că majoritatea românilor îl vor plecat, viitorul politic al președintelui Traian Băsescu se va decide până în ultimul moment, existând un echilibru duminică în referendum. Peste jumătate din electorat trebuie să fi votat pentru ca acesta sa fie validat. Guvernul de stânga al premierului Victor Ponta l-au acuzat pe fostul căpitan de vas că și-a depăsit atribuțiile constituționale.

Ce se întâmplă după referendum

Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu era valabil dacă la urne se prezentau cel puțin jumătate plus unu dintre alegătorii înscriși pe liste.

Acest prag de validare este prevăzut de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2012, amendată, la râhndul său prin Legea nr. 153/2012.

În urma succesiunii celor trei acte normative, pragul de validare a referendumului nu a fost modificat.

De altfel,  tot legea inițială, din anul 2000, stipulează și pașii procedurali după referendum:

 • Referendumul este valabil daca la acesta participă cel puțin jumătate plus unul din numarul persoanelor inscrise în listele electorale. (Legea 3/2000, Art. 5, alin. 2).
 • Rezultatele centralizate la nivel național de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot și numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării. (Art. 44).
 • Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național și confirmă rezultatele acestuia.
 • Măsura demiterii din funcție a Președintelui României intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotărârii Curții Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului.
 • Curtea Constituționala publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa (Art. 45).
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.7.2012

Un raspuns

 1. George
  26.9.2012, 11:44 am

  Un referendum validat si unul nevalidat. Ala validat cand o sa fie luat in considerare ? Cica democratie…

Lăsați un comentariu


Stiri

Marii beneficiari ai OUG 114 pe Energie fuzionează. Consiliul Concurenţei analizează tranzacția

Adrian N Ionescu

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AIK Energy LTD preia compania Valahia Gaz SRL, două dintre firmele beneficiare de creșterea a importurilor de gaze ca… Mai mult

Stiri

Proiect / Salariul minim brut pentru angajații cu studii superioare crește la 2620 lei

Vladimir Ionescu

Ministerul Muncii a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care salariul minim garantat pe economie crește anul viitor cu 100 de lei, până la… Mai mult

Stiri

Victor Ponta anunță că Pro România nu votează guvernul PNL

Razvan Diaconu

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri, după discuțiile cu premierul-desemnat, Ludovic Orban, că parlamentarii Pro România nu vor vota Guvernul PNL. „Nu cred… Mai mult

Europa

McKinsey: Doar 45% din băncile lumii ar supraviețui în recesiune, și asta doar după investiții în digitalizare și inovare

Adrian N Ionescu

Doar 45% din băncile lumii au afaceri suficient de mari și capacitatea de a mobiliza resurse pentru a-și dezvolta afacerile, ca să facă față cu… Mai mult

Stiri

Turcia și Rusia s-au înțeles că controleze în comun zona de securitate din nordul Siriei

Iulian Soare

Turcia și Rusia au încheiat marți un acord care prevede controlul comun asupra zonei din nordul Siriei, aflată la granița cu Turcia, zonă din care… Mai mult

Stiri

Credit Suisse: Numărul chinezilor care figurează printre cei 10% cei mai bogați, l-a depășit pe cel al americanilor

Iulian Soare

Între primii 10% cei mai mari bogaţi ai lumii figurau, la jumătatea acestui an, 100 de milioane de chinezi și 99 de milioane de americani,… Mai mult

Europa

Parlamentul britanic determină o nouă amânare a Brexit

Iulian Soare

Premierului britanic, Boris Johnson, i s-au acordat marți 20 de minute de bucurie după ce Camera Comunelor a aprobat Acordul Brexit – o performanță pe… Mai mult