La obiect

Semne de oboseală în industrie: Ritmul comenzilor noi – la cel mai scăzut nivel din iunie 2017

Comenzile noi în industria prelucrătoare au evoluat sub potențial pentru a treia lună consecutiv, confirmând astfel slăbiciunile sectorului, altfel spus „maturitatea ciclului investițional post-criză”, potrivit… Mai mult

13.05.2019

Chestiunea

Sistemul cu 15 ani de învățământ obligatoriu: lipsesc doar infrastructura, banii de investiții și posibilitatea de-a funcționa

Potrivit reformei elaborate de ministrul Ecaterina Andronescu, românii vor fi obligați să urmeze 15 ani în sistemul de educație, trei fiind învățământ preșcolar și ceilalți… Mai mult

13.05.2019

La obiect

Inflaţia rămâne peste 4%, s-a redus drastic spaţiul pentru revenirea spre 3% pe final de an

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna aprilie 2019 cu 0,61%, valoare mai mare decât în aceeaşi lună a anului anterior (+0,54%). Astfel,… Mai mult

13.05.2019

Analiză

Problema bugetară a României: combinaţia toxică între veniturile „americane” şi cheltuielile „europene”

Intrată relativ recent în clubul economiilor de piaţă funcţionale, deşi are multiple probleme de dezvoltare ( nu doar economice) rămase în suspensie, România s-a uitat… Mai mult

12.05.2019

Cronicile
Cronicile

Cifre preliminare: Referendum invalid / Traian Băsescu, aproape de Cotroceni : Există și un referendum valid – monocameralul cu 300 de parlamentari

de Razvan Diaconu 30.7.2012

UPDATE, luni, ora 10,00 /Biroul Electroral central a anunțat luni dimineață la ora 10,00 că, după numărarea voturilor a circa 97% din centrele de votare, prezența la vot a fost de 46,13%.
*
Referendumul din 29 iulie de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte va fi invalidat, după cum arată datele preliminare anunțate de Biroul Electoral Central (BEC) duminică noapte.

Potrivit cifrelor preliminare anunțate la ora 00,30 și valabile pentru ora 23,00 (a închiderii urnelor), s-au prezentat la vot 45,92% din persoanele înscrise în listele electorale, fapt care înseamnă invalidarea referendumului. Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie valid, era necesară prezența la vot a 50% plus unu din numărul total de persoane cu drept de vot.

Cifra anunțată de BEC este supusă unei marje de eroare de +/- 3%.

Potrivit exit-poll-urilor comandate de Realitatea TV și Antena 3, circa 86% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar circa 14% au votat împotrivă.

Atât USL cât și PDL au început numărătoarea paralelă.

Declarațiile care au urmat după anunțarea datelor de către BEC și după publicarea exit-poll-urilor arătau, duminică seara, atât intențiile și strategia lui Traian Băsescu din următoarele săptămâni, cât și resemnarea liderilor USL Crin Antonescu și Victor Ponta.

Traian Băsescu: Avem și un referendum valid: cel pentru parlament unicameral și cu 300 de parlamentari

 • Prin modul în care s-au manifestat românii au consolidat ideea că România nu mai poate reveni la o societate condusă după bunul plac, fără reguli şi la o societate în care un grup de politicieni decid soarta românilor.
 • Românii şi-au decis astăzi ei înşişi soarta, nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari, în numele puşcăriabililor.
 • Am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, trebuie anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa poporului ei
 • Sunt conştient că sunt nemulţumiri generate de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani şi am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa pentru a trece mai departe peste perioada de criză şi pentru a reuşi în procesul de integrare în lumea civilizată. Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o să încerc să asigur, să generez un sentiment de împăcare în societate.
 • Acerst referendum este invalidat. Dar mai există un referendum, valid, prin care românii au acceptat parlament unuicameral cu un număr de 300 de parlamentari. Pentru acel referendum vom lupta în continuare.

Crin Antonescu: Așteptăm rezultatele oficiale, vom respecta decizia CCR

 • Nu avem niciun fel de dubiu atunci când spunem că România a dovedit pe deplin astăzi că este o ţară pe deplin democratică, o ţară ai cărei cetăţeni înţeleg sensul democraţiei, o ţară ai cărei cetăţeni într-o categorică majoritate în realitate înţeleg să-şi exercite drepturile fundamentale şi să participe la ceea ce înseamnă decizie democratică.
 • Vom aştepta cu toţii în mod democratic, civilizat rezultatele oficiale de la BEC. Vom aştepta şi vom respecta cu toţii decizia Curții Constituționale. Vom avea până la urmă un rezultat sau altul la acest referendum.
 • Rezultatele nu sunt definitiv cunoscute, dar ceea ce am putut vedea cu toţii, toţi cei care sunt preocupaţi sau îndoiţi de calitatea democraţiei din România a fost un cetăţean român conştient de drepturile şi obligaţiile sale, hotărât să spună prezent la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei ţări.
 • Într-o situaţie în care acest referendum a fost boicotat de PDL şi însuşi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, pe de-o parte, UDMR şi marea parte a cetăţenilor de origine maghiară, a unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetăţenii români într-o majoritate indiscutabilă, pe care o cunoaştem toţi, o majoritate reală, au răspuns chemării la referendum, într-un mod extraordinar prin amploarea, intensitatea şi corectitudinea comportării lor.
 • Dragi compatrioţi, indiferent care va fi rezultatul final şi oficial al acestui referendum nu mai avem niciun motiv să ne îndoim de noi înşine, de ţara noastră, de faptul că suntem un popor şi o ţară pe deplin europene în sensul democraţiei, capacităţii cetăţeanului de a-şi spune cuvântul atunci când este nevoie.

Victor Ponta: Felicit pe românii care au venit la vot

Premierul Victor Ponta a ţinut o declaraţie la Guvern, în care şi-a revendicat victoria la referendum, invocând faptul că circa 9 milioane de alegători s-au prezentat la vot, însă şi el s-a arătat resemnat cu neîndeplinirea cvorumului:

”Este o mare victorie pentru români. Să ai atât de multe milioane de români care vin la vot, cred că orice om politic care poate ignora vocea atâtor milioane de români este rupt de realitate.

Felicit milioanele de români care s-au prezentat astăzi la vot. Este o mare victorie pentru România să ai în jur de nouă milioane de români care vin la vot. Despre rezultat nu pot să vă spun decât că datele finale le vom avea în următoarele ore”.

Cum au votat provinciile

Invalidarea referendumului e rezultatul atât al boicotului la care au recurs simpatizanții PDL, cât și diferențelor de opțiune politică dintre diferitele regiuni ale țării.

Astfel:

Muntenia și Oltenia s-au remarcat printr-o participare masivă la vot, cu județe în care prezența a depășit 70%: Olt – 74,7%, Teleorman – 70,1%, Mehedinți, 70,4%, Giurgiu – 60,7%.

Județele cu populație maghiară au înregistrat cele mai scăzute rate de participare la vot: Harghita (11,56%), Covasna (20,60%), Satu Mare (28,23%), Mureş (33,96%), Arad (34,99%).

În București rata de participare a fost de 40,04%.

Presa internațională

BBC: Președintele român Traian Băsescu pare să fi supraviețuit referendumului pentru demiterea lui. Biroul electoral al țării a estimat rata de participare la 45,9%, ceea ce este sub pragul minimim de 50% pentru vaildare. Nick Thorpe, corespondent al BBC pentru Europa Centrală a declarat că temperaturile ridicate și cresterea neîncrederii în elita politică a determinat numărul scăzut al votanților la urne.

Reuters: Prezența scăzută la urne pentru referendumul de suspendare a președintelui român Traian Băsescu poate determina anularea eforturilor rivalilor săi de a-l suspenda.

CNN: Președintele român suspendat Traian Basescu a obținut victoria, duminică, după ce exit-polurile au indicat o prezență scăzută a votanților la urne.

Euronews: In timp ce sondajele de opinie arată că majoritatea românilor îl vor plecat, viitorul politic al președintelui Traian Băsescu se va decide până în ultimul moment, existând un echilibru duminică în referendum. Peste jumătate din electorat trebuie să fi votat pentru ca acesta sa fie validat. Guvernul de stânga al premierului Victor Ponta l-au acuzat pe fostul căpitan de vas că și-a depăsit atribuțiile constituționale.

Ce se întâmplă după referendum

Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu era valabil dacă la urne se prezentau cel puțin jumătate plus unu dintre alegătorii înscriși pe liste.

Acest prag de validare este prevăzut de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2012, amendată, la râhndul său prin Legea nr. 153/2012.

În urma succesiunii celor trei acte normative, pragul de validare a referendumului nu a fost modificat.

De altfel,  tot legea inițială, din anul 2000, stipulează și pașii procedurali după referendum:

 • Referendumul este valabil daca la acesta participă cel puțin jumătate plus unul din numarul persoanelor inscrise în listele electorale. (Legea 3/2000, Art. 5, alin. 2).
 • Rezultatele centralizate la nivel național de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot și numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării. (Art. 44).
 • Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național și confirmă rezultatele acestuia.
 • Măsura demiterii din funcție a Președintelui României intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotărârii Curții Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului.
 • Curtea Constituționala publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa (Art. 45).
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.7.2012

Un raspuns

 1. George
  26.9.2012, 11:44 am

  Un referendum validat si unul nevalidat. Ala validat cand o sa fie luat in considerare ? Cica democratie…

Lăsați un comentariu


Stiri

Debut al programului Rabla pentru electrocasnice

Vladimir Ionescu

Ministerul Mediului a anunțat joi că programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat începând de vineri, bugetul pentru acest an fiind de 40 de milioane… Mai mult

Stiri

Ritmul înmaticulărilor de vehicule comerciale crește de 3 ori mai repede în România decât media UE

Vladimir Ionescu

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a comunicat astăzi situația înmatriculărilor de vehicule comerciale în Statele Membre ale UE + EFTA în luna Aprilie și… Mai mult

Stiri

Halucinanta alternativă a economiei românești la autostrăzi: Cum arată tabloul vitezei trenurilor de marfă și al întârzierilor, în ultimii 10 ani de UE

Mariana Bechir

Nu mai puțin de 69 de ani au întârziat trenurile de marfă din România în 2018 – ruta feroviară fiind singura alternativă la transportul greu… Mai mult

Stiri

Peste jumătate din firmele de transport mărfuri riscă insolvența – Coface

Adrian N Ionescu

Cu flote îmbătrânite de apetitul pentru achizițiile vehicule „importate de ocazie”, sectorul transporturilor rutiere de mărfuri „rămâne unul vulnerabil, aflat în strânsă legătură cu infrastructura… Mai mult

Stiri

Kelemen Hunor: UDMR nu mai susține nicio măsură guvernamentală până la soluționarea situației din Valea Uzului

Razvan Diaconu

Preşdintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi că UDMR nu va mai susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului. “până la soluţionarea situaţiei cimitirului din… Mai mult

Europa

Audi renunță la modelele sportive în favoarea unor viitoare modele electrice

Victor Bratu

Constructorul german de automobile Audi va scoate din producţie modele sportive TT şi R8 pentru a putea investi 14 miliarde euro în vehicule electrice, a… Mai mult

Stiri

Crește raportarea infecțiilor nosocomiale – subdeclararea rămâne îngrijorătoare

Vladimir Ionescu

Peste 1.000 de infecții intraspitalicești  (IAAM ) au fost raportate în aplicația CaPeSaRo, în primele patru luni ale anului 2019, ceea ce înseamnă că declararea… Mai mult