Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

La obiect

Veniturile bugetare: Bulgaria și Polonia au reformat Fiscului, România umblă la taxe și impozite

Consiliul fiscal pune la dispoziția Ministerului de Finanțe, în cuprinsul Opiniei referitoare la proiectul de rectificare bugetară, un rezumat al acțiunilor întreprinse de Bulgaria pentru… Mai mult

08.08.2019

Chestiunea

Puterea de cumpărare a salariilor, decuplată de productivitatea muncii

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2018 a fost de 5.127 lei, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de… Mai mult

07.08.2019

Evenimentul

Rectificarea bugetară, primele cifre: PIB-ul recalculat în sus ca să ”scadă” deficitul, cel mai mult se taie la Educație

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Fianațelor prevede o ajustare în sus a PIB-ului, de la 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului,… Mai mult

06.08.2019

Cronicile

Cifre preliminare: Referendum invalid / Traian Băsescu, aproape de Cotroceni : Există și un referendum valid – monocameralul cu 300 de parlamentari

de Razvan Diaconu 30.7.2012

UPDATE, luni, ora 10,00 /Biroul Electroral central a anunțat luni dimineață la ora 10,00 că, după numărarea voturilor a circa 97% din centrele de votare, prezența la vot a fost de 46,13%.
*
Referendumul din 29 iulie de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte va fi invalidat, după cum arată datele preliminare anunțate de Biroul Electoral Central (BEC) duminică noapte.

Potrivit cifrelor preliminare anunțate la ora 00,30 și valabile pentru ora 23,00 (a închiderii urnelor), s-au prezentat la vot 45,92% din persoanele înscrise în listele electorale, fapt care înseamnă invalidarea referendumului. Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie valid, era necesară prezența la vot a 50% plus unu din numărul total de persoane cu drept de vot.

Cifra anunțată de BEC este supusă unei marje de eroare de +/- 3%.

Potrivit exit-poll-urilor comandate de Realitatea TV și Antena 3, circa 86% dintre cei care s-au prezentat la vot au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar circa 14% au votat împotrivă.

Atât USL cât și PDL au început numărătoarea paralelă.

Declarațiile care au urmat după anunțarea datelor de către BEC și după publicarea exit-poll-urilor arătau, duminică seara, atât intențiile și strategia lui Traian Băsescu din următoarele săptămâni, cât și resemnarea liderilor USL Crin Antonescu și Victor Ponta.

Traian Băsescu: Avem și un referendum valid: cel pentru parlament unicameral și cu 300 de parlamentari

 • Prin modul în care s-au manifestat românii au consolidat ideea că România nu mai poate reveni la o societate condusă după bunul plac, fără reguli şi la o societate în care un grup de politicieni decid soarta românilor.
 • Românii şi-au decis astăzi ei înşişi soarta, nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari, în numele puşcăriabililor.
 • Am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, trebuie anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa poporului ei
 • Sunt conştient că sunt nemulţumiri generate de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani şi am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa pentru a trece mai departe peste perioada de criză şi pentru a reuşi în procesul de integrare în lumea civilizată. Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o să încerc să asigur, să generez un sentiment de împăcare în societate.
 • Acerst referendum este invalidat. Dar mai există un referendum, valid, prin care românii au acceptat parlament unuicameral cu un număr de 300 de parlamentari. Pentru acel referendum vom lupta în continuare.

Crin Antonescu: Așteptăm rezultatele oficiale, vom respecta decizia CCR

 • Nu avem niciun fel de dubiu atunci când spunem că România a dovedit pe deplin astăzi că este o ţară pe deplin democratică, o ţară ai cărei cetăţeni înţeleg sensul democraţiei, o ţară ai cărei cetăţeni într-o categorică majoritate în realitate înţeleg să-şi exercite drepturile fundamentale şi să participe la ceea ce înseamnă decizie democratică.
 • Vom aştepta cu toţii în mod democratic, civilizat rezultatele oficiale de la BEC. Vom aştepta şi vom respecta cu toţii decizia Curții Constituționale. Vom avea până la urmă un rezultat sau altul la acest referendum.
 • Rezultatele nu sunt definitiv cunoscute, dar ceea ce am putut vedea cu toţii, toţi cei care sunt preocupaţi sau îndoiţi de calitatea democraţiei din România a fost un cetăţean român conştient de drepturile şi obligaţiile sale, hotărât să spună prezent la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei ţări.
 • Într-o situaţie în care acest referendum a fost boicotat de PDL şi însuşi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, pe de-o parte, UDMR şi marea parte a cetăţenilor de origine maghiară, a unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetăţenii români într-o majoritate indiscutabilă, pe care o cunoaştem toţi, o majoritate reală, au răspuns chemării la referendum, într-un mod extraordinar prin amploarea, intensitatea şi corectitudinea comportării lor.
 • Dragi compatrioţi, indiferent care va fi rezultatul final şi oficial al acestui referendum nu mai avem niciun motiv să ne îndoim de noi înşine, de ţara noastră, de faptul că suntem un popor şi o ţară pe deplin europene în sensul democraţiei, capacităţii cetăţeanului de a-şi spune cuvântul atunci când este nevoie.

Victor Ponta: Felicit pe românii care au venit la vot

Premierul Victor Ponta a ţinut o declaraţie la Guvern, în care şi-a revendicat victoria la referendum, invocând faptul că circa 9 milioane de alegători s-au prezentat la vot, însă şi el s-a arătat resemnat cu neîndeplinirea cvorumului:

”Este o mare victorie pentru români. Să ai atât de multe milioane de români care vin la vot, cred că orice om politic care poate ignora vocea atâtor milioane de români este rupt de realitate.

Felicit milioanele de români care s-au prezentat astăzi la vot. Este o mare victorie pentru România să ai în jur de nouă milioane de români care vin la vot. Despre rezultat nu pot să vă spun decât că datele finale le vom avea în următoarele ore”.

Cum au votat provinciile

Invalidarea referendumului e rezultatul atât al boicotului la care au recurs simpatizanții PDL, cât și diferențelor de opțiune politică dintre diferitele regiuni ale țării.

Astfel:

Muntenia și Oltenia s-au remarcat printr-o participare masivă la vot, cu județe în care prezența a depășit 70%: Olt – 74,7%, Teleorman – 70,1%, Mehedinți, 70,4%, Giurgiu – 60,7%.

Județele cu populație maghiară au înregistrat cele mai scăzute rate de participare la vot: Harghita (11,56%), Covasna (20,60%), Satu Mare (28,23%), Mureş (33,96%), Arad (34,99%).

În București rata de participare a fost de 40,04%.

Presa internațională

BBC: Președintele român Traian Băsescu pare să fi supraviețuit referendumului pentru demiterea lui. Biroul electoral al țării a estimat rata de participare la 45,9%, ceea ce este sub pragul minimim de 50% pentru vaildare. Nick Thorpe, corespondent al BBC pentru Europa Centrală a declarat că temperaturile ridicate și cresterea neîncrederii în elita politică a determinat numărul scăzut al votanților la urne.

Reuters: Prezența scăzută la urne pentru referendumul de suspendare a președintelui român Traian Băsescu poate determina anularea eforturilor rivalilor săi de a-l suspenda.

CNN: Președintele român suspendat Traian Basescu a obținut victoria, duminică, după ce exit-polurile au indicat o prezență scăzută a votanților la urne.

Euronews: In timp ce sondajele de opinie arată că majoritatea românilor îl vor plecat, viitorul politic al președintelui Traian Băsescu se va decide până în ultimul moment, existând un echilibru duminică în referendum. Peste jumătate din electorat trebuie să fi votat pentru ca acesta sa fie validat. Guvernul de stânga al premierului Victor Ponta l-au acuzat pe fostul căpitan de vas că și-a depăsit atribuțiile constituționale.

Ce se întâmplă după referendum

Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu era valabil dacă la urne se prezentau cel puțin jumătate plus unu dintre alegătorii înscriși pe liste.

Acest prag de validare este prevăzut de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, modificată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2012, amendată, la râhndul său prin Legea nr. 153/2012.

În urma succesiunii celor trei acte normative, pragul de validare a referendumului nu a fost modificat.

De altfel,  tot legea inițială, din anul 2000, stipulează și pașii procedurali după referendum:

 • Referendumul este valabil daca la acesta participă cel puțin jumătate plus unul din numarul persoanelor inscrise în listele electorale. (Legea 3/2000, Art. 5, alin. 2).
 • Rezultatele centralizate la nivel național de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot și numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării. (Art. 44).
 • Curtea Constituțională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național și confirmă rezultatele acestuia.
 • Măsura demiterii din funcție a Președintelui României intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotărârii Curții Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului.
 • Curtea Constituționala publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa (Art. 45).
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.7.2012

Un raspuns

 1. George
  26.9.2012, 11:44 am

  Un referendum validat si unul nevalidat. Ala validat cand o sa fie luat in considerare ? Cica democratie…

Lăsați un comentariu


Stiri

Scandal diplomatic după ce Poliția Leipzig a cerut hotelurilor să anunțe când cazează români

Vladimir Ionescu

Scandal diplomatic între România și Germania, după ce poliția din Leipzig le-a cerut hotelierilor din oraș să anunțe dacă au cazat cetățeni români. Forțele de… Mai mult

Europa

UE nu acceptă refacerea G8 cu Rusia înainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean

Iulian Soare

Uniunea Europeană se opune invitării necondiționate a Rusiei de a se alătura, din nou, statelor membre G7, a precizat joi un înalt oficial european citat… Mai mult

Stiri

Sorin Blejnar, trimis din nou în judecată pentru taxa de protecție ce ar fi fost primită de la Radu Nemeș

Vladimir Ionescu

DNA i-a trimis joi în judecată pe Sorin Blejnar și pe soția acestuia, într-un dosar în care cei doi și câțiva subordonați ai fostului șef… Mai mult

Europa

Kristalina Georgieva va deveni directorul general al FMI, criteriul limitei de vârstă va fi eliminat

Adrian N Ionescu

Fondul Monetar Internaţional este pe cale să elimine ultimul obstacol care stătea în calea nominalizării candidatului european, Kristalina Georgieva (foto), pentru postul de director general.… Mai mult

Stiri

De ce vrea Donald Trump să cumpere Groenlanda – o tranzacție evaluată, teoretic, la 1,1 triloane dolari

Iulian Soare

Ideea ca Administrația americană să cumpere Groenlanda a fost intens discutată în Biroul Oval al Casei Albe – o demonstrează reacțiile președintelui Trump la informațiile… Mai mult

Stiri

Brazilia / Numărul incendiilor din pădurea amazoniană a crescut cu 83%, față de 2018. În iulie au dispărut 2250 km pătrați de pădure tropicală

Iulian Soare

Numărul incendiilor de pădure în Brazilia a crescut cu 83% față de anul trecut, până la 72.000 incendii. Specialiștii spun că defrișările şi seceta sunt… Mai mult

Europa

Angela Merkel către Boris Johnson: Dacă în 30 de zile prezentați alternativa pentru backstop, poate mai discutăm

Iulian Soare

Angela Merkel i-a spus miercuri lui Boris Johnson că ”există posibilitatea”  rezolvării problemei graniței irlandeze astfel încât să fie evitat un Brexit fără acord, însă… Mai mult