UPDATE: Printre politicienii care au căzut victimă acestei scurgeri de date se numără cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier. Numărul de fax al cancelarului Angela Merkel, adresa de e-mail şi mai multe scrisori primite şi trimise de ea se număra printre informaţiile publicate online pe Twitter.
***
Știrea inițială:
Datele personale a peste 1.000 de politicieni, printre care membri ai Bundestagului sau ai parlamentelor locale, precum și ale unor jurnaliști și moderatori germani foarte cunoscuți, au fost publicate pe internet, după ce au fost colectate timp de mai mulți ani de către hackeri încă neidentificați.
Este vorba despre adrese de domiciliu, numere de telefon, copii ale actelor de identitate, informații referitoare la carduri bancare, poze de vacanță, facturi, e-mailuri conținând discuții cu familia sau cu alți politicieni, precum și e-mailuri legate de job etc.
Toate aparțin unor membri ai partidelor tradiționale (CDU, CSU sau formațiunea de stânga Linke etc.), dar nu a fost dezvăluită nicio informație privind politicienii din formațiunea de extremă dreapta și antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD).
Au mai fost vizați de hackeri aproximativ 40 de jurnaliști și 10 artiști foarte populari simpatizanți ai partidelor sau mișcărilor de stânga, despre care au fost dezvăluite mai multe informații private, în unele cazuri doar numerele de telefon.
Informații au fost colectate de hackeri până în octombrie 2018 și au fost dezvăluite în decembrie 2018, dar au fost găsite abia acum la linkurile unor mesaje postate începând cu decembrie pe un cont de Twitter înființat în 2015 – “G0d” ar fi din Hamburg și se descrie folosind cuvintele “security researching,” “artist” și “satiră&ironie.”
Presa locală scrie că este cea mai amplă scurgere de date personale din istoria Germaniei.
Agenția federală pentru cybersecurity (BSI) investighează această scurgere de date, dar a refuzat să comenteze incidentul.
Germania a fost în ultimii ani ținta mai multor atacuri cibernetice, care au afectat în primul rând partidele de guvernămân CDU și CSU (în 2017), precum și rețeaua parlamentului (în 2015, când au fost sustrase 16 gigabytes informații).
Compania de cybersecurity Trend Micro Inc. a atribuit aceste atacuri grupului de hackeri Pawn Storm, care are legături cu Rusia.