miercuri

27 martie, 2024

24 aprilie, 2021

Parlamentul de la Chişinău a votat vineri declaraţia socialiştilor privind ”uzurparea puterii de către Curtea Constituţională”, spre îngrijorarea oficialilor europeni.

Curtea Constituțională votase dreptul Maiei Sandu de a declanșa alegeri anticipate.

Partidele pro-ruse care deţin majoritatea în legislativul moldovean speră să oprească astfel procedura declanșării alegerilor anticipate, dorită de peşedintele Maia Sandu. Aceasta a anunţat convocarea Consiliului Suprem de Securitate.


„Azi am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate. Am avut un singur subiect pe agendă, și anume acțiunile anticonstituționale care au avut loc astăzi în Parlament. Ce s-a întâmplat în clădirea de peste drum este foarte grav. Parlamentul nu are dreptul să scoată din funcție judecătorii de la Curtea Constituțională. Parlamentul a făcut o tentativă neconstituțională de a numi un alt judecător la CC. Este un atac fără precedent la ordinea constituțională și la independența Curții Constituționale. În cadrul CSS, am pus în discuție riscul de subminare a ordinii constituționale”, a anunţat Maia Sandu.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a afirmat la rândul său că este „extrem de alarmat de situaţia actuală din Republica Moldova.

„Fac apel la toate instituţiile statului să dea dovadă de reţinere, să se angajeze în dialog şi să dezamorseze această situaţie îngrijorătoare pentru a garanta funcţionarea Constituţiei Republicii Moldova, pe care o merită poporul moldovean, mai ales atunci când se confruntă cu actuala criză sanitară şi economică”, a adăugat el.

Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri, potrivit documentului, că „a ignora o decizie a Curţii Constituţionale înseamnă a ignora Constituţia şi puterea constituantă, care a atribuit Curţii Constituţionale competenţa de a asigura supremaţia Constituţiei. Parlamentul şi executivul trebuie să respecte rolul Curţii Constituţionale în calitate de <<gardian al Constituţiei>>, chiar dacă nu sunt mulţumiţi de o decizie sau consideră că Curtea a comis o greşeală”.


Gianni Buquicchio a adăugat că în „Constituţia Republicii Moldova nu este prevăzut votul de neîncredere pentru judecătorii Curţii Constituţionale”, aşa cum s-a spus deja în legătură cu o anterioară tentativă nereuşită a Parlamentul Moldovei de a introduce posibilitatea revocării judecătorilor constituţionali pentru lipsă de încredere din partea Parlamentului. După cum am avut deja ocazia să spun în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicţie flagrantă nu numai cu articolul 137 din Constituţia Republicii Moldova, ci şi cu standardele europene în domeniul justiţiei constituţionale”.

Legislativul de la Chişinău a mai anulat o hotărâre a sa din 2019 prin care actualului preşedinte al Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a fost votată judecător în cadrul acestui for suprem. Decizia de vineri nu are nicio bază în Constituţia Republicii Moldova, potrivit comunicatului.

„O decizie a Curţii Constituţionale care nu satisface puterile legislativă sau executivă nu constituie un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Faptul de a vota în favoarea unei decizii nepopulare a Curţii nu constituie o încălcare a jurământului depus de judecătorii constituţionali. Acest jurământ nu a fost depus în beneficiul majorităţii politice a momentului. Este un jurământ de susţinere a Constituţiei, chiar dacă înseamnă dezamăgirea majorităţii respective”, a scris Comisia.

În declaraţia sa de vineri, parlamentul de la Chişinău „a afirmat că <<edificarea statului de drept este o prioritate absolută>>. Dar parlamentul nu poate ignora faptul că independenţa sistemului judiciar este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de principiul statului de drept. Respectarea ordinii constituţionale nu poate fi invocată ca pretext pentru încălcarea Constituţiei”, a adăugat comunicatul.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat „existenţa unei situaţii de criză constituţională şi politică gravă. Repet că acţiunile neconstituţionale ale unei instituţii de stat împotriva alteia nu pot ajuta la rezolvarea niciunei crize. Cultura democratică şi maturitatea necesită reţinere instituţională, bună credinţă şi respect reciproc între instituţiile statului”, a subliniat Gianni Buquicchio.

„Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să abroge declaraţia şi deciziile sale neconstituţionale şi să respecte deciziile trecute şi viitoare ale Curţii Constituţionale, chiar şi atunci când nu este de acord cu acestea”, a mai scris preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: