miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 august, 2016

1Ministerul de Externe al Republicii Moldova a convocat miercuri un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chișinău pentru a oferi explicații în legătură cu aplicațiile militare repetate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), desfășurat în Transnistria.

Convocarea vine după ce în urmă cu 10 zile atașatul militar al Ambasadei Rusiei a ignorat solicitarea, motivând că are alt program în agendă.

„Astfel de acțiuni în care sunt implicate forțe militare străine, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni (Transnistria) sunt provocatoare și inadmisibile, reprezintă o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, menționează Ministerul de Externe de la Chișinău.


Instituția cere din nou retragerea forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii din stânga Nistrului într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.

Aplicațiile, desfășurate într-o localitate de lângă Tiraspol, au fost urmărite personal de Pavel Procudin, iar oficiali de la Chișinău consideră că participarea unor lideri ai administrației separatiste la aceste manevre relevă o anumită tensionare a situației din regiune.

La una dintre aceste aplicații militare, de la începutul acestei luni, a fost simulată respingerea unui atac „terorist” asupra instalațiilor de purificare a apei. Pentru a-i ”înfrânge” pe inamicii imaginari, forțele rusești au trecul Nistrul – exact ca în cazul unei invazii reale a Moldovei.

La acțiune „au fost mobilizate vehicule blindate care să traverseze râul și să transporte infanterie”, potrivit agenției transnistrene Novosti PMR.

Atașatul militar rus nu a răspuns convocării 


Ministerul Apărării a condamnat participarea Moscovei la aceste manevre care au culminat cu trecerea blindatelor rusești pe malul drept al Nistrului și au convocat pentru explicațiii atașatul militar al Ambasadei Ruse în Republica Moldova.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acesta a ignorat solicitarea, motivând că are alt program în agendă și nu poate veni la sediul Ministerului moldovean de Externe.

Diplomația de la Chișinău a calificat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”: „Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău. (…) „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: