sâmbătă

27 aprilie, 2024

10 mai, 2020

Banca Poporului din China

Banca Poporului din China (BPOC – banca centrală a celei de-a doua cea mai mare economie a lumii) a anunțat că va apela la măsuri de relaxare monetară, numite ajustări contra ciclice, pentru a reduce riscurile financiare.

BPOC a omis să mai repete obișnuita precizare că se va abține de la stimuli de tip „inundație de lichiditați” în raportul de aplicare a politicii monetare pe primul trimestru, potrivit Reuters.

Raportul spune că tendința economică pe termen lung rămâne neschimbată, în ciuda pandemiei cu coronavirus, „dar în prezent provocările  cu care se confruntă dezvoltarea economică a Chinei sunt fără precedent. Trebuie să luăm pe deplin în considerare dificultățile, riscurile și incertitudinile”.


Banca centrală a Chinei mai spune că va păstra lichiditatea la nivelui ridicate, folosind atât măsurile de politică structurală cât și pe cele agregate și va continua să aprofundeze reformele ratelor de dobândă, pentru a stimula scăderea costurilor împrumuturilor.

Economia chineză s-a contractat în primul trimestru pentru prima dată oficial din 1992 încoace, cu 6,8%, ca urmare a paralizării producției și a consumului din cauza epidemiei.

PBOC spune că va susține atragerea de capital prin firmele private care să desfășoare emisiuni de acțiuni și de obligațiuni, pentru a reduce gradul excesiv de depende nță  a  economiei de  împrumuturile bancare.

În ciuda pandemiei, sau chiar folosindu-se de eventualele oportunități strategice oferite, marile puteri ale lumii își continuă rivalitatea.


Astfel, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a recunoscut că Europăa a fost „puțin naivă” în relația cu China, care este în aceeași măsură un partener economic, cât și un ”rival sistemic care încearcă să promoveze un model alternativ de guvernare”.

Totodată, chiar pe fondul acuzațiilor insistente ale președintelui american Donald Trump, care a dat vina pe China pentru răspândirea globală a COVID-19, China şi SUA se declară mulțumite de aplicarea Fazei 1 a acordului lor commercial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: