25 septembrie, 2017

China, cel mai important partener economic al Phenianului, a anunţat interzicerea exportului unor produse petroliere către Coreea de Nord şi sistarea importului de produse textile nord-coreene, conform sancţiunilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

Exporturile de produse condensate şi gaz natural lichefiat și importurile de textile nord-coreene s-au sistat începând de duminică, iar cele de produse rafinate de la 1 octombrie, a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing.
Importurile din China reprezintă principala sursă de produse petroliere pentru nord-coreeni, iar sistarea acestora va pune o nouă presiune asupra prețului combustibilului în Coreea de Nord, în condițiile în care în ultimele două luni s-a înregistrat deja o scumpire cu 20%.
De asemenea, potrivit președintelui SUA, Donald Trump, Banca Centrală a Chinei a ordonat instituţiilor financiare din ţară stoparea afacerilor cu Coreea de Nord.
 „Sunt foarte mândru să vă spun (…) că banca centrală a Chinei le-a ordonat celorlalte bănci, un enorm sistem bancar, stoparea imediată a afacerilor cu Coreea de Nord”, a spus Trump, în cadrul unui prânz cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, şi premierul japonez, Shinzo Abe.
China este principalul partener comercial al Phenianului şi, în mod tradiţional, principalul său sprijin politic, dar, în ultimele luni, a acceptat impunerea de sancţiuni dure contra acestuia de către Consiliul de Securitate al ONU.
Reaminitm că joi, Donald Trump a semnat un ordin executiv care va permite SUA să extindă sancţiunile împotriva companiilor nord-coreene, în scopul de a descuraja Phenianul să continue programul său nuclear.
”Noul ordin executiv al nostru va tăia sursele de venit ce finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai ucigaşe arme pe care le cunoaşte omenirea”, a declarat Trump presei.
Printre ţintele sancţiunilor americane se numără produsele textile, pescuitul, tehnologia informatică şi industriile manufacturiere nord-coreene.
UE pregătește și ea interzicerea totală a exporturilor de petrol către Phenian şi a investiţiilor, potrivit AFP, care citează două surse diplomatice.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: