duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 februarie, 2022

China a început sancționarea giganților militari ce furnizează armament Taiwanului, cu companiile americane Lockheed Martin Corp şi Raytheon Technologies Corp, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Sancţiunile împotriva celor două concerne au fost instituite în urma vânzării de arme în valoare de 100 milioane de dolari, la 7 februarie, care „a subminat interesele de securitate ale Chinei, a subminat în mod serios relaţiile China – SUA şi pacea şi stabilitatea din Strâmtoarea Taiwan”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin, într-un briefing de presă.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său, deşi insula are un guvern independent din 1949.


„În acord cu prevederile relevante din legea chineză privind sancţiunile împotriva unor entităţi străine, guvernul chinez a decis să adopte contramăsuri la încălcările comise de Raytheon Technologies şi Lockheed Martin”, a spus Wang Wenbin.

„Ambele sunt producători militari care au participat de multă vreme la vânzările de arme americane către regiunea Taiwan a Chinei”, a adăugat oficialul chinez.

Este prima dată când companii sunt supuse sancţiunilor în baza noii legi adoptate de Beijing anul trecut ca răspuns la sancţiunile americane împotriva unor companii chineze.

China a mai anunţat totuşi sancţiuni în cel puţin două rânduri împotriva Lockheed şi Raytheon, în 2019 şi 2020, însă nu a detaliat în ce au constat acestea.


Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Atunci când un stat ignoră politica Beijingului, China a reacționat rapid, punând presiune pe țara respectivă.

Lituania, de exemplu, a anunţat în iulie 2021 deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a declanşat o campanie de presiune din partea Chinei vizând să izoleze Taiwanul pe scena internaţională.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: