Forumul economic mondial a debutat miercuri la Davos (Elveţia) într-o atmosferă de optimism care nu a mai fost înregistrată în ultimii cinci ani, referitoare la perspectivele economiei mondiale.
După reuniunea anuală a copreşedinţilor, urmată de o conferinţă de presă, prima sesiune de dezbateri a purtat titlul „Problema Big Brother”- consecinţe ale neliniştii crescânde cu privire la protejarea vieţii private, securităţii datelor, şi lipsei de transparenţă în colectarea de date de către organizaţii publice şi private.
Conform paginii web a Forumului Economic Mondial, principala îngrijorare a participanţilor este legată de evoluţia Chinei.
Reuniunea economică din staţiunea montană elveţiană Davos se desfăşoară în perioada 22-25 ianuarie
Optimism transmis de Nouriel Roubini
„Cel mai probabil, atmosfera va fi pozitivă, reflectând îmbunătăţirea situaţiei economiei globale şi a pieţelor financiare”, a declarat, citat de Bloomberg, economistul Nouriel Roubini, cel care avertiza la reuniunea din 2007 asupra declanşării iminente a crizei financiare globale.
Tema principală a ediţiei din 2014 a Forumului Economic Mondial este „Reforma mondială- consecinţe sociale, politice şi economice”.
La Davos, unde se reunesc în această săptămână lideri politici şi ai mediului de afaceri, peste 2.500 de invitaţi şi participanţi vor discuta despre măsurile de accelerare a revenirii economice după criză, ascensiunea economică a Asiei, inegalitatea socială şi situaţia politică din Orientul Mijlociu.
Optimismul afişat de Nouriel Roubini este în general împărtăşit. Un sondaj Bloomberg, dat publicităţii pe 21 ianuarie, arată că 59% dintre investitorii intervievaţi consideră că perspectivele economice globale se îmbunătăţesc.
Miliardari fericiţi, preocupaţi de evoluţiile din Asia
Miliardarii prezenţi la Davos sunt convinşi că vor fi mai bogaţi atunci când vor reveni anul viitor în staţiunea montană elveţiană. Printre aceştia se numără Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa, şi mogulul telecom, irlandezul Denis O’Brien.
Cei mai bogaţi 300 de oameni din lume au reuşit, pe parcursul anului 2013, să îşi crească averile cu 524 miliarde de dolari, conform Indexului Miliardarilor alcătuit de Bloomberg.
Un studiu al economistului Paul Donovan (UBS AG), publicat în decembrie 2013, arată că veniturile înainte de impozitare înregistrate de 1% dintre americani (cei mai bogaţi) echivalează cu 20% din toate veniturile din Statele Unite.