China interzice tranzacţionarea şi minarea de criptomonede
miercuri

27 octombrie, 2021

China interzice tranzacționarea și minarea de criptomonede

25 septembrie, 2021

Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au interzis vineri platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede, decizie care a afectat semnificativ cotaţia bitcoin, potrivit Reuters.

Zece agenţii, printre care şi Banca Centrală a Chinei (PBOC), dar şi autorităţi de reglementare a băncilor, a burselor şi a titlurilor de valoare, s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina activitatea „ilegală” legată de criptomonede.

Este pentru prima dată când instituţii chineze îţi unesc forţele pentru a interzice explicit toate activităţile legate de criptomonede.


PBOC susţine că criptomonedele nu trebuie să circule ca monede tradiţionale. Casele de schimb valutar nu vor mai avea voie să ofere servicii investitorilor chinezi, decizie care întrerupe accesul Coinbase şi Binance la a doua economie mondială.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a interzis instituţiilor financiare, companiilor de plăţi şi firmelor de internet să faciliteze tranzacţionarea pe plan intern a criptomonedelor.

Vineri, după anunţarea informaţiilor din China, bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a scăzut cu 6%, fiind cotată la 42.2167 dolari. Ether şi XRP au scăzut cu 10%.

La un moment dat, China era una dintre cele mai puternice pieţe pentru bitcoin, cea mai răspândită monedă virtuală. Cu toate acestea, în 2019 autorităţile de la Beijing şi-au schimbat punctul de vedere, iar plăţile cu criptomonede au fost declarate ilegale pe motiv că acestea monede pot fi un instrument utilizat în activităţi infracţionale. Ţara asiatică este îngrijorată de riscul speculativ pe care îl prezintă criptomonedele pentru sistemul său financiar. În schimb, activităţile de minare de bitcoin şi deţinerea de monedă virtuală erau tolerate.


Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) a anunţat lansarea unei campanii de descurajare a minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Astfel de activităţi contribuie puţin la creşterea economiei chineze, provoacă riscuri, consumă extrem de multă energie şi afectează obiectivele climatice, a apreciat NDRC.

Deciziile vin după ce în mai autorităţile de la Beijing au anunţat că vor lua măsuri ferme împotriva activităţilor de minare de bitcoin şi a activităţilor de tranzacţionare de cripotomonede, în încercarea de a elimina riscurile financiare.

Criptomonedele „nu sunt monede adevărate”, au apreciat mai multe federaţii bancare de referinţă din China, lansând un avertisment împotriva „speculaţiei”, într-o ţară care îşi pregăteşte propria monedă virtuală.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizează energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce generează îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător.

Însă în luna aprilie a acestui an, ponderea Chinei în reţeaua globală de computere responsabilă de minarea de bitcoin a scăzut până la 46%, de la 75,5% în luna septembrie 2019. În aceeaşi perioadă, ponderea SUA a crescut până la 16,8%, de la 4%, ceea ce face din SUA al doilea mare producător mondial de bitcoin. Pe locul al treilea este Kazahstanul cu o cotă de piaţă de 8,2%. Alţi mari producători sunt Rusia (6,8%) şi Iranul (4,6%).

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr