China General Nuclear Power Corporation este compania care va construi unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, ea fiind singura care şi-a exprimat interesul de a participa la acest proiect.
Compania China General Nuclear Power Corporation a fost a fost declarată “investitor calificat”, ea fiind singura care a intrat în competiţie, până la 8 septembrie, ora 16.00, termenul limită de depunere a documentelor cerute pentru în prima etapă a procedurii de selecţie a investitorilor, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.
Documentele de calificare:
- Scrisoarea de Exprimare a Interesului;
- Documente de identificare a Investitorului Interesat;
- Documente care atesta experienta relevanta a Investitorului Interesat (individual sau in consortiu) din punct de vedere al utilizarii tehnologiei nucleare, expertizei si performantei in operare si experientei in dezvoltarea si/sau constructia de noi unitati nucleare. Avand in vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleara de tip CANDU si Statul roman in fata Comisiei Europene, in timpul analizei Proiectului in baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinta importanta pentru investitori a vizat capabilitatea de a garanta nivelul de securitate nucleara angajat de catre proprietarul tehnologiei CANDU 6 si de Statul roman in timpul procesului de obtinere a opiniei Comisiei Europene.
- Documente care atesta capacitatea financiara a Investitorului Interesat (individual sau in consortiu) de a asigura finantarea necesara finalizarii Proiectului, atat prin aport de capital propriu, cat si prin surse atrase.
China General Nuclear Power Corporation (CGN) înfiinţată în anul 1994 şi este cel mai mare producător de energie nucleară din China. La sfârşitul lui august 2014 avea în operare 11 şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW.
Are în construcţie alte 13 unităţi nucleare.
Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4.25 miliarde de euro, iar valoarea totală a activelor este de 37.49 miliarde de euro.
Contractul pentru tehnologia CANDU
Declararea CGN ca investitor calificat nu este o surpriză. Ministrul Economiei, Constantin Niţă, explica într-un interviu acordat Bloomberg că va fi folosită o procedură transparentă pentru selectarea investitorilor de la Cernavodă, astfel încât să participe şi alţi doritori, nu numai chinezii, dar nu există prea multe şanse ca aceştia să aibă concurenţi: “I-am aşteptat 10 ani şi nu au venit”, spunea ministrul Niţă.
De altfel, compania a şi făcut demersurile necesare pentru a putea folosi tehnologia CANDU, cea utilizată la Cernavodă.
China Nuclear Power Engineering Company, o subsidiară a CGN, a încheiat, la 24 iulie, un acord de cooperare cu firma canadiană Candu Energy Inc. pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.
Documentul a fost semnat la Vancouver, în prezenţa unor reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale pentru Energie din China şi ai Departamentului guvernamental pentru Resurse Naturale, din Canada.
Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari, consemna presa canadiană.
Potrivit unei declaraţii făcute de vicepremierul Liviu Dragnea, în luna iunie, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, costul celor două reactoare de la Cernavodă se va ridica la 6,45 de miliarde de euro.
Candu Energy, subsidiară a Lavalin
Acordul, menţiona în iulie comunicatul companiei canadiene care este este o subsidiară a Lavalin Group Inc., vine în continuarea scrisorii de intenţie semnată, în noiembrie anul trecut, între China General Nuclear Power Group (CGN, compania mamă a firmei chineze) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica.
Proiectul va aduce economiei canadiene un beneficiu de 1,5 miliarde de dolari, conform declaraţiilor oferite presei cu ocazia semării documentului.
“Acordul de azi adâncește legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România și China, în condițiile în care în ambele țări funcționează reactoare Candu de peste un deceniu”, a declarat președintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford, la semnarea acordului.