sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2020

Peste 60% dintre analișii CFA® din România consideră că sunt supraevaluate proprietățile imobiliare din marile orașe ale României.

Aceasta este una dintre tensiunile fundamentale care, amplificate de efectele pandemiei coronavirus, au plafonat încrederea în economie la niveluri scăzute, potrivit raportului Asociației CFA privind sondajul din luna octombrie, publicat luni .

Astfel că, Indicele de Încredere Macroeconomică CFA® România a scăzut marginal în octombrie față de septembrie, până la valoarea de 32,1 puncte, dar este mult inferior nivelului din octombrie 2019.

Prognoza cursului din nou peste 5 lei / euro


Cursul valutar mediu prognozat de analiștii CFA a trecut din nou de pragul psihologic de 5 lei / euro pe următoarele 12 luni (până la 5,0102), după ce  – în septembrie, media anticipațiilor se oprise la 4,9996 lei / euro în septembrie (4,9777 în august, 4,9582 în iulie și 4,9608 lei / euro în iunie).

(Citiți și: „CFA România: Costul împrumuturilor guvernamentale va crește. Euro la 4,9996 lei, în 12 luni”)

Incertitudinile pe piața valutară cresc, având în vedere că plaja de variație a anticipațiilor a urcat până la un maxim de 5,30 lei / euro, față de 5,25 lei în septembrie și 5,15 în august. Prognoza minimă este de 4,75 lei / euro.

Pentru orizontul de 6 luni prognoza din octombrie este de 4,9398 lei / euro (4,9284 în septembrie, 4,8886 în august, 4,9022 în iulie și de 4,8991 lei / euro în iunie).

Alte estimări medii:

  • Durata impactului economic al epidemiei coronavirus: „puternic până în trimestrul 3 al anului 2021” – estimarea a peste 67% din participanții la sondaj (52% în septembrie);
  • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: 8,6% (cât fosta estimare a ministrului Finanțelor, între timp modificată la -9,1%, potrivit proiectului de rectificare bugetară);
  • PIB 2020 în termeni reali:   -5% (-4,5% estimare în septembrie, -4,2 în proiectul de rectificare bugetară);
  • Rata șomajului la finalul anului 2020: 6,7% (6,0%);
  • Rata inflației pentru orizontul noiembrie 2021/noiembrie 2020: 2,68% (2,87% octobrie 2021/octombrie 2020);
  • Creștere economică în anul 2021 de 2,9%.

Indicatorul de încredere macroeconomică stagnează

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA® România a scăzut cu 2,3 puncte în octombrie față de septembrie, până la valoarea de 32,1 puncte (-22,4 puncte față de octombrie 2019) și este  sub cea mai mare valoare de la reluarea creșterii (36 puncte, în mai).


Cauza deprecierii este scăderea componentei condițiilor curente (creșterea neîncrederii pe termen scurt), fără de care creșterea componentei așteptărilor ar urcat puțin mai sus media.

În martie, luna declanșării pandemiei și în România, indicatorul a fost de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012 încoace (16,8 puncte). În ianuarie 2019, luna în care mediul de afaceri s-a confruntat cu perspectivele negative ale aplicării OUG 114 / 2018, valoarea a fost de 23,8 puncte.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: