joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 noiembrie, 2019

Peste 83% dintre analiştii CFA® România au anticipat o depreciere a monedei naţionale de până la o medie de 4,8597 de lei / euro, în urmatoarele 12 luni, nivel superior celui din martie (4,8541), când febra produsă de OUG 114 era încă la cote înalte, potrivit rezultatelor sondajului lunar publicat marţi, cu datele din octombrie.

Estimarea pe 12 luni a urcat de la 4,8471 lei/ euro în septembrie (4,8243 în august, 4,8358 în iulie, 4,8262 în iunie, 4,8384 în mai, 4,8481 în aprilie).


Pentru orizontul de 6 luni prognozele sunt mai blânde, ceritifcând așteptările privind politica BNR de a permite o depreciere doar graduală a leului: 4,7992 lei / euro (4,7667 în septembrie, 4,7835 în august, 4,7857 în iulie, 4,7810 în iunie, 4,7911 în mai, 4,7859 în aprilie și 4,7946 în martie).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA® România dă semne contradictorii: a crescut în octombrie până la valoarea de 54,4 puncte (0% – încredere zero), peste maximul ultimilor doi ani, ieșind tehnic din tendința descendentă multianuală, cel puțin temporar.

Activele imobiliare sunt supraevaluate

În continare două treimi din analişti se aştaptă la majorarea primei de risc a Romaniei, aşa cum o exprimă perţul instrumentelor derivate CDS.


De asemenea, peste 63% din participanţii la sondaj consideră că proprietăţile imobiliare din principalele oraşe sunt supraevaluate.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,60%, în scădere de la 4,03% (septembrie 2020/septembrie 2019).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România

Semnalele mixte ale Indicatorului de Încredere sunt rezultatul divergenţelor dintre componentele sale.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 0,3 puncte, până la valoarea de 65,0 puncte, , dar a crescut cu 2,5 puncte faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 10,5 puncte până la valoarea de 49,2 puncte, faţă de luna anterioară, dar a scăzut cu 7,8 puncte, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 240 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: