luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut până la valoarea de 60,8 puncte în aprilie, considerabil faţă de luna anterioară (cu 4 puncte), dar încă departe de valoarea la care s-a plafonat anul trecut înainte de alegeri, ca şi de maximele din 2015, potrivit unui raport al Asociaţiei CFA România.

Creşterea s-a datorat în special evoluției indicatorului care apreciază condițiile macroeconomice curente şi mult mai puţin anticipaţiilor.


Indicatorul condițiilor curente a crescut cu peste opt puncte până la 76,0 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu mai puţin de două puncte până la valoarea de 53,2 puncte.

Pesimismul aşteptărilor privind cursul monedei naţionale s-au ameliorat, dar anticipaţiile stagnează la 4,60 lei / euro pentru orizontul următoarelor 12 luni, chiar dacă la şase luni este prevăzută o valoare în scădere cu 185 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior, până la 4,55 lei / euro.

„Este de remarcat că 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni”, precizează raportul CFA România.


Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,65% (valoare în scădere cu 0.15 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior).

„Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, spune raportul citat.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebîri cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor pentru obţinerea statutului de Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

CFA România este asociaţia profesionistilor în investiţii din România, în majoritatea lor posesori ai titlului CFA®. Este una dintre cele 147 de societăţi membre ale CFA Institute și are peste 210 de membri, dintre care o parte sunt candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea titlului CFA®.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: