Anticipaţiile celor peste 200 de analişti CFA din România privind cursul euro/leu au înregistrat cele mai pesimiste valori din ultimii patru ani, potrivit sondajului Asociaţiei CFA România.
Valoarea mediană ale anticipațiilor din martie pentru orizontul de 6 luni s-a situat la 4,5685 lei / euro (în creștere cu 185 pips față de cea înregistrată în sondajul pe februarie).
Pentru orizontul de 12 luni s-a ajuns la un curs anticipat de 4,60 lei/euro (în creștere cu 400 pips), ceea ce arată că analiștii se așteaptă la deprecierea monedei naționale pe termen lung.
75% dintre participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
Cursul mediu pe 2017 ar putea fi de 4,49 lei/euro, potrivit celui mai recent scenariu macroeconomic al Băncii Transilvania, în vreme ce Erste Gropu Research estimează medii între 4,57 și 4,62 lei / euro pe următoarele trei trimestre.
Bugetul de stat pe 2017 a fost construit pe un curs de 4,46 lei / euro.
Încrederea, inflația, dobânda
Indicatorul de încredere macroeconomică CFA Romania a scăzut marginal față de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în sondajul pe februarie.
Continuă tendinţa de deteriorare a încrederii analiştilor în condiţiile macroeconomice.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2018/aprilie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,80% (în creștere cu 0,30 puncte procentuale).
„Sunt de remarcat anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 94%, respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”, spune raportul CFA.
CFA România este asociaţia analiştilor financiari certificaţi de Chartered Financial Analyst Institute (SUA) , una dintre cele mai prestigioase organizații de profil ale lumii. CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 200 de membri.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, și cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
2 răspunsuri
1.Asteptarile privind evolutia leului fata de Euro nu puteau fi decit pesimiste inca de la aparitia ei, datorita disparitiei economiei si industriei nationale.Caderea leului a fost relativ lina pina in 2008, cind investitiile industriale STRAINE erau semnificative.Dupa 2008, odata cu disparitia investitorilor straini industriali, devalorizarea monedei nationale a devenit abrupta si fara oprire.
2.Asa va ramine si in viitorii ani, in lipsa unui „proiect de reindustrializare” operational, pe care l-am propus guvernului Grindeanu-Dragnea, carora nu prea le pasa de viitorul tarii.In consecinta, au refuzat evaluarea si promovarea acestui „proiect de tara”, unicul capabil sa opreasca caderea industriala si a exporturilor, care sa sustina MONEDA NATIONALA.
Pai daca bugetul de stat a fost construit pe un curs de 4,6 lei/euro, n-o sa-l contrzica Isarescu !
Eu sper ca piata sa fie, totusi, cat de cat independenta.