16 mai, 2018

Comitetul pentru Reguli de Procedură al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a anunțat miercuri (AICI-LINK) că patru membri APCE se fac vinovați de ”grave încălcări” ale Codului de Conduită.

În consecință, sunt sancționați: românul Cezar Preda, spaniolul Pedro Agramunt, azerul Samad Seyidov și spaniolul Jordi Xuclà.

Împotriva acestora a fost decisă suspendarea temporară a unor drepturi conferite de statutul de parlamentar, printre care dreptul de a fi numit sau de a activa ca raportor, dreptul de a candida la funcții în APCE sau de a fi numiți în comisii sau sub-comisii, dreptul de a primi calitatea de observator în alegeri.


Celor patru li s-a mai ridicat și dreptul de reprezentare a APCE în relația cu terții sau dreptul de a formula întrebări Comitetului de Miniștrii.

Toți patru au fost nominalizați în cadrul unei anchete care a vizat ”o suspiciune puternică de corupție” în favoarea Azerbaidjanului.

Parlamentarii nominalizați au beneficiat gratuit de festinuri culinare sau sejururi în hoteluri de lux, or plăți pentru „activități de lobby”, în legătură cu un vot dat, în ianuarie 2013, împotriva unui raport APCE care denunța situația prizonierilor politici din fosta republică sovietică Azerbaidjan.

Cea mai aspră sancțiune a fost dictată împotriva spaniolului Agramunt, fost președinte APCE- suspendarea drepturilor pe 10 ani. Ceilalți trei au drepturile suspendate pe 2 ani.


Cezar Preda a fost principalul raportor pentru Azerbaidjan, alături de austriacul Stefan Schennach. Cei doi au vizitat Azerbaidjan de mai multe ori, ocazie cu care au făcut mai multe declarații controversate în ceea ce privește situația drepturilor omului, în special Preda.

Un membru al secretariatului APCE audiat de comisia de anchetă a lansat acuzații la adresa lui Cezar Preda, care ar fi ales să viziteze Azerbaidjan doar pentru a pariticipa la Grand Prix. Cazarea a fost achitată cash de către un necunoscut. Ulterior, s-ar fi spus că suma a fost achitată de ambasada României.

Cezar Preda a negat constant orice neregulă în relația cu Azerbaidjan atunci când a fost solicitat de presa din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: