fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Evenimentul

Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2

Deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană ESA este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, în creştere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale faţă… Mai mult

24.05.2020

La obiect

Noi măsuri împotriva preluării ostile a companiilor strategice din statele membre – efect al pandemiei Covid

Pandemia Covid-19 accelerează în Uniunea Europeană instituirea mecanismelor de controlare a investițiilor străine, din state terțe, și extind domeniile de aplicare a acestora. De altfel,… Mai mult

21.05.2020

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

CESE către România: Liviu Luca poate fi revocat doar de Consiliul UE

de Vladimir Ionescu 15.12.2011

Unde pot duce numirile persoanelor controversate în funcţii europene.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) a informat Guvernul României, pe căi diplomatice, că doar Consiliul European poate schimba componenţa CESE, după ce Palatul Victoria s-a interesat cum poate fi schimbat sindicalistul Liviu Luca din poziţia de reprezentant al României în CESE.

Cursdeguvernare.ro prezintă o scrisoare a preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, adresată ambasadorului român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, care arată cât de greu poate fi schimbat din funcţie o persoană de care sunt legate controverse şi cât de important este ca România să trimită în astfel de funcţii de reprezentare persoane a căror integritate morală nu poate fi pusă la îndoială.

Lungul drum al domnului Luca între Bruxelles şi DNA

În 13 septembrie 2011, Consiliul European a adoptat o decizie de numire a prim-vicepreşedintelui CNSLR Frăţia, Liviu Luca, în funcţia de membru al Comitetul Economic şi Social European, de la Bruxelles, după ce secretarul general al confederaţiei sindicale, Sorin Stan, a renunţat la mandat.

În 7 noiembrie, Liviu Luca a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

DNA i-a acuzat pe Luca şi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de infracţiuni de delapidare şi spălare de bani, în cazul societăţii Petromservice, însă cei doi învinuiţi au negat acuzaţiile.

Într-o încercare de delimitare de Luca, Guvernul a cerut, în aceeaşi zi, CNSLR Frăţia să nominalizeze o altă persoană pentru funcţia de membru al Comitetului Economic şi Social European, în locul lui Liviu Luca.

”Guvernul solicită confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia, care l-a desemnat pe Liviu Luca în funcţia de membru al Comitetului Economic si Social European, să facă o nouă nominalizare pentru a putea fi înaintată CESE. Secretariatul General al Guvernului a înaintat confederaţiei o solicitare oficială în acest sens şi a informat CESE referitor la acest demers”, sublinia un comunicat al Palatului Victoria.

Anterior, Guvernul a explicat că, practic, nu are nicio legătură cu numirea de la bun început a lui Liviu Luca la CESE, pentru că, procedural, Executivul nu face altceva decât să transmită la Bruxelles propunerea confederaţiei sindicale (CNSLR Frăţia), avizată în prealabil de Consiliul Economic şi Social din România.

”Conform Legii Dialogului Social 62 din 10 mai 2011 desemnarea membrilor în Comitetul Economic şi Social European se face pe baza articolului 113, de către Comitetul Economic şi Social (CES) pentru cele trei segmente separat (Sindicate, Patronate şi Societatea Civilă).

În data de 23.06.2011, CES a informat Secretariatul General al Guvernului că, în aceeaşi zi, a fost aprobată în unanimitate desemnarea lui Liviu Luca, membru CNSLR Frăţia, în funcţia de membru al CESE. Liviu Luca l-a înlocuit astfel pe Sorin Stan, tot de la CNSLR Frăţia, pe perioada de mandat rămasă”, a susţinut Guvernul.

Potrivit art. 113, lit. b) din Legea Dialogului Social, Guvernul face desemnările doar în cazul în care CES nu face acest lucru cu cel puţin 30 zile înaintea termenului prevăzut pentru nominalizarea reprezentanţilor în CESE.

Astfel, nu a fost nevoie de o propunere din partea Guvernului, care a transmis doar propunerea CES, luată pe bază de consens, la Uniunea Europeană, a mai susţinut Executivul.

Practic, răspunderea numirii lui Liviu Luca la CESE cade în răspunderea CNSRL-Frăţia, după o perioadă în care scandalurile de corupţie au decredibilizat serios mişcarea sindicvală din România.

Guvernul se loveşte de legislaţie. Luca: ”Asta arată ura deosebită pe care o au pentru persoana mea”

În încercarea de schimbare a lui Luca din funcţia de la CESE, Guvernul a apelat şi la ajutorul diplomaţiei, dar încă din 16 noiembrie 2011 Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană a informat Palatul Victoria că nu mai poate face nimic în privinţa lui Luca.

Pe 7 noiembrie, Guvernul a cerut amănunte şi de la CESE, dar pe 13 decembrie, la Guvernul României ajunge şi o scrisoare semnată de preşedintele CESE, Staffan Nilsson, care informează autorităţile române că numai printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene poate fi schimbată componenţa Comitetului Economic şi Social European.

Suedezul Nilsson arată că prin Statutul membrilor CESE numai după condamnarea într-un tribunal de ultimă instanţă pentru ”o faptă penală gravă”, sau la ”suspendarea drepturilor civile”, sau ”la privarea definitivă de dreptul de a ocupa funcţii sau posturi publice” sau prin condamnarea pentru o infracţune de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE” poate înceta mandatul lui Luca, dacă el nu pleacă de bună voie.

”În afara acestor norme interne, aş dori să subliniez că, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, singura autoritate competentă să numească un membru al Comitetului Economic şi Social European este Consiliul”, se mai arată în scrisoarea şefului CESE, suedezul Nilsson, adresată ambasadorului român Mihnea Motoc.

Contactat joi de cursdeguvernare.ro, Liviu Luca a confirmat că reprezintă în continuare România la Comitetul Economic şi Social European, fără nicio problemă.

”Nu poate să ceară Guvernul nimic, conform legii, Guvernul numeşte propunerea înaintată de confederaţie, altceva nu are ce să facă”, ne-a declarat Luca.

El a acuză guvernul pentru demersurile de schimbare a sa de la CESE.

”Asta arată ura deosebită pe care o au pentru persoana mea”, a mai susţinut Liviu Luca.

Epilog. Pe site-ul Comitetului Economic şi Social European, Liviu Luca figurează în continuare ca membru al CESE, cu un mandat început în 10 octombrie 2011 şi care expiră la termen în 2015.

În descrierea de pe site-ul CESE, Luca reprezintă România, şi face parte din Grupul II al CESE, care se ocupă de drepturile angajaţilor , şi din Secţiunea pentru Uniune Economică şi Monetară şi Coeziune Socială.

De asemenea, Luca face parte şi din Secţiunea Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Cetăţenie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.12.2011

4 comentarii

 1. Marius Delaepicentru
  15.12.2011, 8:06 pm

  Dar dacă între timp moare, se prăbuşeşte UE?

 2. Paul
  16.12.2011, 5:42 pm

  In aceasta fraza vorbiti de Consiliul European “[…] numai printr-o decizie a Consiliului European poate fi schimbată componenţa Comitetului Economic şi Social European […] dar scrisoarea in cauza vorbeste de Consiliu (Consiliul UE sau Consiliul de Ministri) si nu de Consiliul European. Sunt institutii diferite

 3. Sfârsit de săptămână: 17 decembrie – “nivel de trai” « Politeía
  17.12.2011, 7:46 am

  […] CESE către România: Liviu Luca poate fi revocat doar de Consiliul UE. Unde pot duce numirile persoanelor controversate în funcţii europene. Comitetul Economic şi Social European (CESE) a informat Guvernul României, pe căi diplomatice, că doar Consiliul European poate schimba componenţa CESE, după ce Palatul Victoria s-a interesat cum poate fi schimbat sindicalistul Liviu Luca din poziţia de reprezentant al României în CESE. Cursdeguvernare.ro prezintă o scrisoare a preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, adresată ambasadorului român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, care arată cât de greu poate fi schimbat din funcţie o persoană de care sunt legate controverse şi cât de important este ca România să trimită în astfel de funcţii de reprezentare persoane a căror integritate morală nu poate fi pusă la îndoială. Vezi scrisoarea pe situl Curs de Guvernare […]

Lăsați un comentariu


Europa

A început runda decisivă a negocierilor UE – Marea Britanie

Victor Bratu

Marea Britanie a parcurs aproape jumătate din perioada de tranziție și în această lună dilema ar putea fi rezolvată: va exista sau nu un acord… Mai mult

Europa

Comisia Europeană propune o suplimentare cu 2 miliarde de euro a bugetului pentru protecție civilă și puteri mai mari în gestionarea crizelor

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a propus marți mobilizarea sumei de două miliarde de euro, în perioada 2021-2017, pentru a oferi statelor membre instrumentele necesare pentru a reacționa… Mai mult

Stiri

BVB: Piața principală va avea la cotă prima companie IT, după 5 ani de finanțare prin piața de capital

Adrian N Ionescu

La cinci ani după ce s-a listat pe piața alternativă AeRO (dedicată companiilor mici), valoarea de piață a companiei de soluții IT Bittnet (BNET) a… Mai mult

Stiri

Rezerva valutară: S-au cheltuit 810 mil. euro din împrumutul MFP de 3.300 de acum 3 săptămâni

Adrian N Ionescu

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR), au  crescut până la 35.646 milioane euro, la  31 mai,  cu doar 2.490 milioane de euro  față… Mai mult

Europa

Oficialii de la Pentagon nu sunt de acord cu intervenția armatei, cerută de președintele Trump împotriva protestatarilor

Vladimir Ionescu

Oficialii americani responsabili de securitate și apărare nu se simt deloc confortabil și sunt tot mai îngrijorați în legătură cu declarațiile președintelui Donald Trump, potrivit… Mai mult

Europa

Avertismentul unui fost bancher central din Polonia: Doar statul profită de dobânzi aproape de zero și relaxare cantitativă

Alexandra Pele

Decizia băncii centrale a Poloniei de a reduce nivelul dobânzii-cheie de politică monetară la aproape zero a fost ”nesăbuită”, potrivit fostului guvernator Marek Belka, citat… Mai mult

Europa

Noi detalii despre impozitul european pe cifra de afaceri a marilor companii: Acesta ar urma să nu depășească 0,2% din venituri

Alexandra Pele

Uniunea Europeană speră să obțină din controversata ”taxă pe multinaționale”, anunțată ca parte a măsurilor de colectare de venituri suplimentare pentru fondul european de redresare… Mai mult