fbpx

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

CESE către România: Liviu Luca poate fi revocat doar de Consiliul UE

de Vladimir Ionescu 15.12.2011

Unde pot duce numirile persoanelor controversate în funcţii europene.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) a informat Guvernul României, pe căi diplomatice, că doar Consiliul European poate schimba componenţa CESE, după ce Palatul Victoria s-a interesat cum poate fi schimbat sindicalistul Liviu Luca din poziţia de reprezentant al României în CESE.

Cursdeguvernare.ro prezintă o scrisoare a preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, adresată ambasadorului român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, care arată cât de greu poate fi schimbat din funcţie o persoană de care sunt legate controverse şi cât de important este ca România să trimită în astfel de funcţii de reprezentare persoane a căror integritate morală nu poate fi pusă la îndoială.

Lungul drum al domnului Luca între Bruxelles şi DNA

În 13 septembrie 2011, Consiliul European a adoptat o decizie de numire a prim-vicepreşedintelui CNSLR Frăţia, Liviu Luca, în funcţia de membru al Comitetul Economic şi Social European, de la Bruxelles, după ce secretarul general al confederaţiei sindicale, Sorin Stan, a renunţat la mandat.

În 7 noiembrie, Liviu Luca a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

DNA i-a acuzat pe Luca şi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de infracţiuni de delapidare şi spălare de bani, în cazul societăţii Petromservice, însă cei doi învinuiţi au negat acuzaţiile.

Într-o încercare de delimitare de Luca, Guvernul a cerut, în aceeaşi zi, CNSLR Frăţia să nominalizeze o altă persoană pentru funcţia de membru al Comitetului Economic şi Social European, în locul lui Liviu Luca.

”Guvernul solicită confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia, care l-a desemnat pe Liviu Luca în funcţia de membru al Comitetului Economic si Social European, să facă o nouă nominalizare pentru a putea fi înaintată CESE. Secretariatul General al Guvernului a înaintat confederaţiei o solicitare oficială în acest sens şi a informat CESE referitor la acest demers”, sublinia un comunicat al Palatului Victoria.

Anterior, Guvernul a explicat că, practic, nu are nicio legătură cu numirea de la bun început a lui Liviu Luca la CESE, pentru că, procedural, Executivul nu face altceva decât să transmită la Bruxelles propunerea confederaţiei sindicale (CNSLR Frăţia), avizată în prealabil de Consiliul Economic şi Social din România.

”Conform Legii Dialogului Social 62 din 10 mai 2011 desemnarea membrilor în Comitetul Economic şi Social European se face pe baza articolului 113, de către Comitetul Economic şi Social (CES) pentru cele trei segmente separat (Sindicate, Patronate şi Societatea Civilă).

În data de 23.06.2011, CES a informat Secretariatul General al Guvernului că, în aceeaşi zi, a fost aprobată în unanimitate desemnarea lui Liviu Luca, membru CNSLR Frăţia, în funcţia de membru al CESE. Liviu Luca l-a înlocuit astfel pe Sorin Stan, tot de la CNSLR Frăţia, pe perioada de mandat rămasă”, a susţinut Guvernul.

Potrivit art. 113, lit. b) din Legea Dialogului Social, Guvernul face desemnările doar în cazul în care CES nu face acest lucru cu cel puţin 30 zile înaintea termenului prevăzut pentru nominalizarea reprezentanţilor în CESE.

Astfel, nu a fost nevoie de o propunere din partea Guvernului, care a transmis doar propunerea CES, luată pe bază de consens, la Uniunea Europeană, a mai susţinut Executivul.

Practic, răspunderea numirii lui Liviu Luca la CESE cade în răspunderea CNSRL-Frăţia, după o perioadă în care scandalurile de corupţie au decredibilizat serios mişcarea sindicvală din România.

Guvernul se loveşte de legislaţie. Luca: ”Asta arată ura deosebită pe care o au pentru persoana mea”

În încercarea de schimbare a lui Luca din funcţia de la CESE, Guvernul a apelat şi la ajutorul diplomaţiei, dar încă din 16 noiembrie 2011 Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană a informat Palatul Victoria că nu mai poate face nimic în privinţa lui Luca.

Pe 7 noiembrie, Guvernul a cerut amănunte şi de la CESE, dar pe 13 decembrie, la Guvernul României ajunge şi o scrisoare semnată de preşedintele CESE, Staffan Nilsson, care informează autorităţile române că numai printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene poate fi schimbată componenţa Comitetului Economic şi Social European.

Suedezul Nilsson arată că prin Statutul membrilor CESE numai după condamnarea într-un tribunal de ultimă instanţă pentru ”o faptă penală gravă”, sau la ”suspendarea drepturilor civile”, sau ”la privarea definitivă de dreptul de a ocupa funcţii sau posturi publice” sau prin condamnarea pentru o infracţune de fraudă împotriva intereselor financiare ale UE” poate înceta mandatul lui Luca, dacă el nu pleacă de bună voie.

”În afara acestor norme interne, aş dori să subliniez că, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, singura autoritate competentă să numească un membru al Comitetului Economic şi Social European este Consiliul”, se mai arată în scrisoarea şefului CESE, suedezul Nilsson, adresată ambasadorului român Mihnea Motoc.

Contactat joi de cursdeguvernare.ro, Liviu Luca a confirmat că reprezintă în continuare România la Comitetul Economic şi Social European, fără nicio problemă.

”Nu poate să ceară Guvernul nimic, conform legii, Guvernul numeşte propunerea înaintată de confederaţie, altceva nu are ce să facă”, ne-a declarat Luca.

El a acuză guvernul pentru demersurile de schimbare a sa de la CESE.

”Asta arată ura deosebită pe care o au pentru persoana mea”, a mai susţinut Liviu Luca.

Epilog. Pe site-ul Comitetului Economic şi Social European, Liviu Luca figurează în continuare ca membru al CESE, cu un mandat început în 10 octombrie 2011 şi care expiră la termen în 2015.

În descrierea de pe site-ul CESE, Luca reprezintă România, şi face parte din Grupul II al CESE, care se ocupă de drepturile angajaţilor , şi din Secţiunea pentru Uniune Economică şi Monetară şi Coeziune Socială.

De asemenea, Luca face parte şi din Secţiunea Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Cetăţenie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.12.2011

4 comentarii

 1. Marius Delaepicentru
  15.12.2011, 8:06 pm

  Dar dacă între timp moare, se prăbuşeşte UE?

 2. Paul
  16.12.2011, 5:42 pm

  In aceasta fraza vorbiti de Consiliul European “[…] numai printr-o decizie a Consiliului European poate fi schimbată componenţa Comitetului Economic şi Social European […] dar scrisoarea in cauza vorbeste de Consiliu (Consiliul UE sau Consiliul de Ministri) si nu de Consiliul European. Sunt institutii diferite

 3. Sfârsit de săptămână: 17 decembrie – “nivel de trai” « Politeía
  17.12.2011, 7:46 am

  […] CESE către România: Liviu Luca poate fi revocat doar de Consiliul UE. Unde pot duce numirile persoanelor controversate în funcţii europene. Comitetul Economic şi Social European (CESE) a informat Guvernul României, pe căi diplomatice, că doar Consiliul European poate schimba componenţa CESE, după ce Palatul Victoria s-a interesat cum poate fi schimbat sindicalistul Liviu Luca din poziţia de reprezentant al României în CESE. Cursdeguvernare.ro prezintă o scrisoare a preşedintelui Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, adresată ambasadorului român la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, care arată cât de greu poate fi schimbat din funcţie o persoană de care sunt legate controverse şi cât de important este ca România să trimită în astfel de funcţii de reprezentare persoane a căror integritate morală nu poate fi pusă la îndoială. Vezi scrisoarea pe situl Curs de Guvernare […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu – certificatul verde devine obligatoriu pentru acces în anumite spații

Vladimir Ionescu

Bucureștiul  intră în scenariul roșu, după ce rata de infectare a urcat miercuri la 3,3 de cazuri de Covid-19 la 1.000 locuitori. Din acest moment,… Mai mult

Europa

Agenţia Internaţională de Energie cere Rusiei să dovedească că este furnizor de încredere de gaze

Adrian N Ionescu

În situația actuală a scumpirii gazelor naturale, Rusia poate dovedi că este un furnizor de încredere pentru Europa, dacă va livra  acesteia cantități mai mari… Mai mult

Europa

Lituania recomandă cetățenilor să arunce telefoanele chinezești – au încorporate funcții de detectare, trimit la terți date criptate

Iulian Soare

Ministrul lituanian al apărării a recomandat populației să evite să mai cumpere telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit pe cei care folosesc acest tip de… Mai mult

Stiri

”Îl încurajez pe Florin să nu se teamă” – Președintele Iohannis merge la Congresul PNL

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Cu privire la criza guvernamentală, el a… Mai mult

Stiri

Înscrieri deschise: CONFERINȚA Educația și schimbarea paradigmei economice – Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat

Redacţia

Paradigma economică mondială se schimbă incredibil de repede, ritmul e năucitor – statele emergente au la dispoziție și timp și resurse puține de-a ține pasul:… Mai mult

Stiri

Document / Guvernul anunță autoritățile locale, cu 5 zile înainte de Congresul PNL, că e dispus să împartă bani din Fondul de rezervă

Razvan Diaconu

Cu 5 zile înainte de organizarea alegerilor din PNL, Guvernul a transmis în teritoriu că așteaptă, până pe 27 septembrie, cereri pentru alocarea de bani… Mai mult

Stiri

VIDEO / Sindicatul Europol îl ia peste picior pe Klaus Iohannis – bătaie cu crose de golf în Ferentari

Vladimir Ionescu

Sindicatul Europol din Poliție spune că la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să descopere golful, în traficul din București,… Mai mult