sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 decembrie, 2020

Cererea mondială de cărbune urmează să crească cu 2,6% în 2021, până la 7,433 miliarde de tone, mai ales pe seama producției de electricitate și a industriei din China, India și Asia de Sud-Est, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), publicat vineri.

Din cauza crizei sanitare, în 2020 cererea mondială de cărbune este pe cale să scadă cu 5%, cel mai mare declin de la al doilea război mondial încoace și cu 7% (sau -500 mil. tone) în ultimii doi ani.

Tendința de plafonare a consumului de cărbune


Cărbunele este a doua cea mai importantă sursă de energie primară la nivel mondial, dar tendința este cel puțin de plafonare a cererii, la circa 7,4 miliarde de tone, până în 2025.

Până acum, creșterea cererii din China, India și Asia de Sud-Est a compensat reducerea din restul lumii. Surplusul de cerere din China se va diminua considerabil, însă.

Până în 2025, resursele regenerabile vor ajunge, probabil, la cea mai importantă pondere în producția globală de electricitate, iar gazele naturale vor lua locul cărbunelui devenind a doua mare sursă de energie primară după petrol.


În România, cărbunele este a patra cea mai importantă sursă de energieprimară, cu 12,3% dintr-un total de 35,26 milioane de tone echivalent petrol. Cărbunele este însă adeseori cea mai importantă materie primă de producere a electricității și costul mare al acesteia a dius la mari importuri de energie electrică.

(Citiți și: „România a redevenit importator net de electricitate în 2019, prima oară din 2012 încoace”)

Cărbunele este responsabil pentru mare parte din  emisiile de CO2, iar guvernele din întreaga lume au promis că vor ajunge la neutralitate climatică în următoarele decenii. Chiar și China şi-a propus să atingă nivelul de emisii nete zero de CO2 înainte de 2060.

De altfel IEA își va modifica proiecția pentru 2025, după ce China își va face cunoscute planurile economice pentru perioada 2021 – 2025.

Agenţia Internaţională a Energiei a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 și este principalul forum de cooperare și informare privind securitatea aprovizonării cu energie, politicile pe termen lung, sustenabilitate climatică și eficiență energetică, pentru cele 29 de state.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: