miercuri

24 aprilie, 2024

21 iulie, 2021

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că misiunea Forţelor Armate ale Românei în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă complexă şi operaţie militară din afara teritoriului naţional după Al Doilea Război Mondial.

„Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat o poziţionare strategică a României, aşezându-se alături de NATO în războiul împotriva terorismului”, a punctat şeful statului.


Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu au participat, miercuri, la ceremonia militară organizată la Arcul de Triumf cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

Președintele i-a amintit în discursul său pe cei 27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi ape cei 227 care au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave. „Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi. Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii”, le-a transmis Iohannis militarilor.

Pe sub Arcul de Triumf au defilat detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

”Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii. De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii”, a transmis Ministerul Apărării.


Instituţia a anunţat că, pe timpul ceremoniei, se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe si miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

Din 2002 şi până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: