19 decembrie, 2017

Ministerul Cercetării a pus în dezbatere un proiect de HG prin care evaluatorii internaționali sunt eliminați total din procedura competițiilor de proiecte naționale.

Cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu, care dețin site-ul de profil  Doi Mici și un Anc, consideră această modificare un prim pas spre „domnia conflictelor de interese și reînvierea sistemului PCR (pile-cunoștințe-relații) pentru alocarea banilor prin proiecte naționale finanțate de Ministerul Cercetării și Inovării (MCI)”.

Concret, proiectul modifică litera g de la alineatul 2 al articolului 2 din HG 583/2015, care specifică acum:


„evaluarea ex-ante a propunerilor de proiecte, folosindu-i în procesul de evaluare pe cei mai competenţi cercetători la nivel internaţional în tema propunerii, cu evitarea strictă a conflictelor de interese”.

Această prevedere va fi înlocuită de următoarea formulare care apare în proiect:

„evaluarea ex-ante a propunerilor de proiecte, folosindu-i în procesul de evaluare pe cei mai competenți cercetători în tematica propunerii, selectați conform criteriilor stabilite de autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, cu evitarea strictă a conflictelor de interese”.

Eliminarea cercetătorilor recunoscuți la nivel internațional este calificată în Nota de fundamentare drept o schimbare minoră, dar necesa Planului Național de Cercetare:


„Alte modificări se referă la schimbări minore ale Planului Național de cercetare-dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015 – 2020 (PNCDI III), fără impact important în metodologii, proceduri sau scheme de implementare.

Cu toate acestea, ele sunt necesare pentru a pune în acord mecanismele de implementare ale Planului cu bunele practici naționale și europene.”

O HG din 2011 impunea ca ponderea acestor evaluatori să fie de cel puțin 50% pe fiecare program:

„Ponderea experţilor din străinătate, selectaţi din celelalte state membre ale Uniunii Europene sau din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, este de cel puţin 50% pentru fiecare proiect şi program, cu excepţia proiectelor din domenii ştiinţifice cu specific românesc.”

Acest articol din HG133/2011 a fost eliminat în 2012, de Guvernul Victor Ponta.

Cei trei cercetători care au semnalat schimbările acestea atrag atenția și asupra unei alte viitoare prevederi periculoase, ce va introduce arbitrariul în locul criteriului obiectiv al performanței:

articolul 10, alineatul (3), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Subprogramul 1.2. Performanţă instituţională – pentru obţinerea celei mai mari valori pentru banii investiţi în cercetare, prin concentrarea resurselor spre organizaţiile publice de cercetare în domenii strategice de dezvoltare ale României

în loc de (formularea actuală):

„Subprogramul 1.2. Performanţă instituţională – pentru obţinerea celei mai mari valori pentru banii investiţi în cercetare, prin concentrarea resurselor spre organizaţiile publice de cercetare cele mai performante

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: