marți

16 aprilie, 2024

28 februarie, 2021

România ar putea profita de criza vaccinurilor anti-Covid și capacitatea redusă de producție  acestor seruri pentru a deveni un hub regional de producție în domeniu, a explicat Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), într-o emisiune Digi24.

„Primul lucru pe care l-aș face acum, dacă aș fi prim-ministru: aș zbura în Statele Unite, la Novavax și la Moderna, și le-aș spune haideți, faceți-vă un hub de producție în România. Vă dau totul pe gratis, teren, vă pregătesc personal calificat, vă scutesc de taxe și impozite X ani, haideți, veniți și investiți într-un hub regional de producție de vaccinuri. Pentru că va fi pentru Bulgaria, va fi pentru Turcia, pentru Orientul Mijlociu, va fi pentru toate aceste țări”, a declarat Dragoș Damian.

Capacitatea redusă de fabricare a vaccinurilor anti-Covid, argument pentru relansarea producției de vaccinuri în România

Capacitățile existente de producție a vaccinurilor sunt insuficiente pentru comenzile care se fac în pandemie. Producătorii tradiționali trebuei să continue fabricarea altor vaccinuri (antigripal, antirujeolă etc., nu numai anti-COVID), astfel încât capacitățile pentru serurile anti-Covid sunt linii noi, introduse acum.


Iar nevoia de aceste vaccinuri va deveni regulată, specialiștii considerând că va fi necesară imunizarea anuală, după modelul combaterii gripei. Dacă doresc să se mute în zona de anti-SARS-CoV- 2, acești producători vor trebui să oprească orice altă fabricație de vaccinuri și să fabrice doar vaccin anti-SARS-CoV-2.

În acest context, Uniunea Europeană a început să facă apel și la alte companii din domeniu să ajute la partea finală a procesului de fabricație: pentru a umple și a eticheta și împacheta fiole, a explicat Dragoș Damian.

(Citiți și: „Patronat: Nicio șansă în următorii 3 ani să fabricăm vaccinuri de ultimă generație – trebuie recuperați 10 ani de regres tehnologic”)

Investiția necesară pentru o fabrică de vaccinuri

„La un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 15-20 de milioane de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro.

Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă.


Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, a mai explicat directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian (foto).

Alternativa ar fi ca în fiecare an România să cumpere de la alții vaccinuri, ceea ce, în timp, ar fi o cheltuială mult mai mare. Deocamdată, nu se cunoaște prețul vaccinurilor anti-COVID, pentru că acesta a fost secretizat, iar UE a încheiat contracte colective.

„Eu cred că cea mai bună soluție, soluția nr. 1 pe care i-aș  propune-o primului ministru, este: alocă din banii aceștia, din fondurile europene, o sumă de bani, discută cu specialiști ce înseamnă să faci o fabrică de vaccinuri și fă o fabrică de vaccinuri. Și în anul 2024-2025, noi vom produce pentru întreaga regiune. Aceasta este soluția ideală pe termen lung”, a arătat Dragoș Damian.

Ce ar trebui să facă autoritățile române

România ar trebui să se miște repede și să profite de această oportunitate, pentru că alții ar putea să i-o ia înainte. „Ungurii sunt extrem de deschiși, ungurii au obținut în ultimii zece ani două investiții foarte mari în fabrici de vaccinuri în Ungaria. România este singura țară din zonă, să fim bine înțeleși, care nu are o fabrică de vaccinuri funcțională; deci, dacă noi reușim să atragem tehnologie, licențele, atunci suntem un pas înaintea altora și putem să exportăm din această fabrică de vaccinuri. Mai mult, putem să fabricăm în această fabrică de vaccinuri, pentru că nu ne va opri nimeni, și vaccinurile convenționale: antirujeolic, antimeningococic, antigripal și așa mai departe”, a punctat Dragoș Damian.

Pentru aceasta, este necesară în primul rând o discuție cu producătorul, pentru a obține transferul de licență, întrucât el are dreptul de proprietate intelectuală asupra rețetei respectivului vaccin.

Cum ar trebui să procedeze autoritățile române, în aceste condiții? „M-aș duce la companiile care nu au prezență în estul Europei și aș face o fabrică de vaccinuri și licența – rețeta, compoziția acelui produs – va fi cumpărată de la producător. Fabrica poate să fie românească, poate să fie un joint-venture, un parteneriat public-privat între România și producătorul de dincolo, poate să fie orice formă de capital, nu asta contează, important este ca acest produs să poată fi fabricat aici, pentru a putea fi livrat în cantități suficiente românilor și să nu mai existe sincope de aprovizionare”, a declarat Dragoș Damian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ca de fiecare data……prea tarziu . Polonia deja a facut intelegerile necesare cu americanii de la Novavax pentru productia vaccinului in Polonia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ca de fiecare data……prea tarziu . Polonia deja a facut intelegerile necesare cu americanii de la Novavax pentru productia vaccinului in Polonia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: