Angajaților presei de stat din Ungaria au fost informați că au nevoie de aprobare prealabilă pentru a relata despre politicile europene sau despre acțiunile activistei de mediu Greta Thunberg și că au interdicție de a prezenta rapoarte elaborate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, potrivit unor emailuri interne obținute de Politico.
Editorii din presa de stat au primit o listă a ”subiectelor sensibile”, iar orice relatare a subiectelor din listă este condiționată de o aprobare prealabilă a schiței de știre avută în vedere.
Ungaria este în prezent obiect al unei proceduri lansate în baza Articolului 7 din Tratatul UE din cauza cenzurii presei, procedură care se activează în momentul în care valorile fundamentale ale Uniunii sunt puse în pericol în una dintre țările membre. Procedura a fost lansată în 2018 de către Parlamentul European, între argumente fiind invocată și îngrădirea libertății presei.
Imagini ale emailurilor care conțin instrucțiuni adresate angajaților din mijloacele de comunicare de stat, datând din a doua jumătate a anului 2019, au fost transmise anonim Politico, iar angajați maghiari au confirmat autenticitatea comunicărilor.
Jurnaliștii maghiari atrag de multă vreme atenția asupra faptului că subiecte importante lipsesc din emisiunile radio-tv sau din fluxurile agenției de presă maghiare.
”Este cenzură, pur și simplu. Este inacceptabil și foarte îngrijorător. Presa de stat nu este purtătorul de cuvânt al guvernului, ar trebui să fie neutră și independentă”, spune Julie Majerczak, șefa biroului din Bruxelles al Reporteri fără Frontiere.
Media de stat au un rol important pe scena presei din Ungaria, criticii lor afirmând însă că au structură și guvernanță opace.