joi

28 martie, 2024

21 martie, 2017

Centrul de transplant de la spitalul AKH din Viena a informat România că pacienţii români nu mai pot fi primiţi pentru operaţii, întrucât a scăzut capacitatea clinicii, a anunțat marți ministrul Sănătății, Florian Bodog.

În opinia acestuia, Centrul încalcă protocolul european prin acest refuz de operare a pacienților români.

„Am primit o scrisoare pe mail vineri, în care se spunea că, din cauza faptului că a scăzut capacitatea centrului, pacienţii din România nu vor mai fi primiţi la tratament. Imediat am luat legătura cu preşedintele ANT (Agenției Naționale de Transplant – n. red.) şi au spus că va apela la Eurotransplant. O situaţie similară a vut loc şi anul trecut. Ei spun că este legat strict de spaţiu, au făcut şi o structură de chirurgie vasculară şi spaţiul este redus. Dar, noi am dat plămâni la Viena”, a declarat Florian Bodog.


Procedura la care a apelat Viena este ilegală, în opinia ministrului: „Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial (..) Această blocare a transplantului unilaterală este puţin în afara legii”.

România rămâne astfel fără nicio variantă unde să trimită pacienții care au nevoie de un transplant, iar situația poate fi imputată și ANT, care ar fi trebuit să asigure existența permanentă a două centre colaboratoare în străinătate

El a explicat că se încearcă o soluție cu alte centre europene, însă demersul abia a fost inițiat și va dura:

„Suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare”, a adăugat Bodog, citat de Mediafax.


Agenţia Naţională de Transplant are un acord cu Eurotransplant, în baza căruia pacienţii  români pot beneficia de transplant în țările membre ale asociației. Acordul impune ca acele organe care nu pot fi transplantate în România să fie transmise acolo unde pot ajuta oameni. Până acum, România avea o colaborare stabilă doar cu centrul din Viena.

Ministrul PSD va evalua și el activitatea Agenției Naționale de Transplant. Anul trecut, o echipă a tehnocratului Vlad Voiculescu a găsit acolo mai multe nereguli

Florian Bodog s-a declarat nemulțumit de activitatea ANT și a explicat că urmează o evaluare a activității instituției. De asemenea, va discuta cu primarul general al Capitalei, în subordinea căruia se află centrul de transplat pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria.

Reamintim că anul trecut a existat o controversă dură între ministrul de atunci al Sănătății, Vlad Voiculescu, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, din cauza  centrului de Sfânta Maria.

Voiculescu declara că Spitalul a fost acreditat, din cauza unor “presiuni politice”, ca centru de transplant pulmonar deși nu are nici departament de pneumologie și nici medici specializați în transplant, iar Firea l-a acuzat în replică pe acesta că provoacă moartea oamenilor prin stoparea activității centrului:

„Să nu îi mai trateze pe români ca pe nişte sclavi domnul ministru al Sănătăţii. Guvernul tehnocrat a făcut presiuni politice asupra agenţiei de transplant? Domnul ministru aruncă cu fraze aiurea în spaţiul public. Au fost duşi plămâni la Viena în loc să fie folosiţi aici, pentru români. Dumnealui să deblocheze bugetul pentru a se face operaţii la Spitalul Sf Maria din Bucureşti. Între timp, cât domnul Voiculescu face ping-pong cu PNL, mor oameni. Aşteaptă pe listă să le vină rândul la operaţie”, spunea la vremea respectivă primarul general al Capitalei.

Acum, ministrul PSD al Sănătății confirmă existența neregulilor la Sfânta Maria și spune că nu va accepta funcționarea Centrului până când nu va primi toate explicațiile cerute de la ANT.

Neregulile descoperite anul trecut la Spitalul Sfânta Maria:

  • Reglementările pentru acreditarea centrelor de transplant impun, printre altele, ca spitalul respectiv să dețină “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.” În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că laboratorul există în structura organizatorică, dar nu și în realitate.
  • Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București).
  • În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite.
  • aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.
  • nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare.
  • Nu există medic infecţionist.
  • Comparativ cu 2015, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate a fost în 2016 cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă.
  • În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: