marți

18 iunie, 2024

29 aprilie, 2024

În România, erau active în 2022 un număr de 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale, conform datelor publicate luni de INS. Ele însumau aproape 30% din totalul salariaților din România.

”Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate). În anul 2022, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri)”, arată datele INS.

O treime din grupurile străine sunt controlate de persoane fizice

În anul 2022, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Aproape 30% din totalul salariaților erau angajați în grupuri străine


Un procent de 29,2% din numărul total de salariati din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate, iar companiile străine din top 10 însumau 21,7% din numărul total al angajaților.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Germania, Franța și SUA, țările de origine a companiilor cu cele mai mari ponderi

Rezultatele anului 2022 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,2%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

Industria prelucrătoare, domeniul în care activează companii străine cu cei mai mulți salariați


În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,3%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi în M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,5% din salariaţi se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secţiunea J – Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea C – Industria prelucrătoare (3,8%), şi secţiunea J – Informaţii şi comunicaţii (2,8%).

Comerțul și construcțiile – domenii în care activează cele mai multe grupuri străine

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului.

În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în:

  • secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 32% din totalul grupurilor de întreprinderi;

  • secţiunea F – Construcţii – 12% din totalul grupurilor de întreprinderi;

  • secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;

  • secţiunea C – Industria prelucrătoare – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;

  • secţiunea L – Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Structura domeniilor în care activează grupurile rezidente, similară celor străine

  • secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 18%;

  • secţiunea F – Construcţii – 11%;

  • secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%;

  • secţiunea C – Industria prelucrătoare – 10%;

  • secţiunea S – Alte activităţi de servicii – 8%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: